Se začátkem školy čekají žáky testy na covid. Roušky mají povinné na chodbách i ve frontě na oběd

Středou začíná školní rok. Je třetím, který ovlivňuje pandemie covidu-19, ale prvním, který již začíná s konkrétními opatřeními. Děti si do školy nesmí zapomenout roušky, ve třídách na ně budou čekat testy na covid. Nebudou sice povinné, ale kdo je odmítne, bude muset splnit dodatečné povinnosti, mimo jiné bude mít nasazenou roušku i při vyučování. Zcela se testování vyhnou jen očkovaní žáci. Úplně přesný výhled do budoucnosti ale školáci ani učitelé přece jenom nemají. Jak dlouho testování potrvá, bude záviset zejména na tom, jaké budou jeho úvodní výsledky.

PRAVIDLA PO PŘÍCHODU DO ŠKOLY

Jakmile děti přijdou do školy, čeká je test. Učitelé však nebudou hned na úvod zjišťovat jejich znalosti, nýbrž jejich zdraví. Žáci tak navážou na předprázdninové období, kdy se testovali od obnovení výuky v dubnu a květnu. Neměli by v tom ale pokračovat po celý školní rok. Všichni žáci – a také zaměstnanci škol – by se měli otestovat třikrát během prvních dvou zářijových týdnů. Ministerstvo školství stanovilo pro testování termíny prvního, šestého a devátého září. Školy mohou případně odsunout první test až na druhého září.

Že by se mohlo testovat i dál, sice resort zdravotnictví nevyloučil, ale pokračovalo by pouze v případě, že by na úvod bylo pozitivních více než pětadvacet ze sta tisíc provedených testů.

Ve školách se i nadále počítá s používáním ochrany nosu a úst. Děti do patnácti let budou muset své dýchací cesty chránit nejméně chirurgickou rouškou, starší respirátorem. Nebudou potřeba ve třídách a při jídle, ale ve společných prostorách – na chodbách, toaletách, v šatnách, nebo i ve frontě na oběd – ano.

Ministerstvo zdravotnictví ve svých scénářích dalšího vývoje nepočítá s tím, že by se opakoval loňský scénář, kdy žáci v září nastoupili do škol, ale většina z nich se již v říjnu zavřela. Jednotlivým třídám a možná i celým školám však uzavření v případě většího rozšíření nákazy hrozí.

„Nemůžeme vyloučit, že se ve školách bude objevovat nákaza, a tím pádem budou muset celé třídy, nebo i škola do karantény. Ale nepředpokládáme ve scénářích, které máme, že bychom přistupovali k preventivnímu zavírání škol,“ ujistil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

KDO SE NEBUDE TESTOVAT

Testování se mohou žáci vyhnout trojím způsobem. Netýká se těch, kdo jsou plně očkováni proti covidu a poslední dávku dostali nejméně před dvěma týdny. Očkovat se ovšem zatím může mládež až od dvanácti let a navíc není o vakcíny příliš velký zájem, plně očkována je zatím asi pětina dětí do patnácti let. Zároveň se testu vyhnou ti, kdo nemoc covid-19 prodělali v posledních 180 dnech.

Další možnost je, že žák, případně jeho zákonný zástupce, testování odmítne. Testy ve třídách nejsou povinné, ale těch, kdo je nepodstoupí, se budou týkat dodatečná omezení. Roušku budou muset mít nasazenou i ve třídě, sundají ji pouze při jídle, ale při něm budou muset dodržet alespoň 1,5metrový odstup od ostatních. Dostanou vlastní toalety a nebudou moci zpívat, ani cvičit uvnitř. Žák, který odmítne jak testování, tak i nošení ochranného prostředku, ve škole podle pokynů ministerstva nemůže zůstat.

Někteří rodiče, kteří s testováním nesouhlasí, ovšem situaci zřejmě vyřeší tak, že své děti nechají doma. „V letošním školním roce se přihlásilo hodně domácích školáků,“ poukázala ředitelka jihlavské ZŠ Jungmannova Ivana Málková.

Testování se týká žáků a zaměstnanců základních a středních škol, nikoli však mateřských. V nich děti ani zaměstnanci – s výjimkou pracovníků v kuchyních – nebudou muset mít ani roušky.

PŘI PODEZŘENÍ NA NÁKAZU

Ve srovnání se začátkem minulého školního roku, kdy se po prvních výskytech nákazy začaly zavírat mnohdy i celé školy, očekávají pedagogové i resort zdravotnictví, že by nynější pravidla po pozitivním testu měly mít menší následky. Hlavní slovo budou mít hygienici.

Školy nemusí – respektive podle manuálu ministerstva školství dokonce nesmí – do své budovy vpustit žáka nebo zaměstnance, který má zjevné příznaky infekčního onemocnění, jako je kašel nebo rýma. Když se příznaky projeví až při výuce, bude muset nemocný odejít domů. Mladší děti, které nemohou odejít samy, budou na zákonného zástupce čekat v samostatné izolační místnosti, kterou by měly mít školy připravenou.

Když při plošném testování vyjde někomu pozitivní výsledek, čeká jej rovněž odchod domů, anebo pobyt v izolační místnosti, dokud si pro něj nepřijde zákonný zástupce. Domů musí také všichni, kdo byli s pozitivně testovaným v předchozích dvou dnech v jedné třídě nebo skupině. Škola pak musí dezinfikovat plochy, kterých se mohl dotknout.

V případě, že ukáže pozitivní výsledek antigenní test, je ještě potřeba jeho potvrzení metodou PCR. Školy ovšem mohou také samy používat PCR testy, v tom případě se výsledek již nebude potvrzovat. Dokud laboratoř nevyhodnotí konfirmační test, musí doma zůstat jak testovaný, tak i jeho spolužáci. Když se nákaza covidem-19 potvrdí, rozhodne o dalších krocích – zejména o tom, kdo konkrétně bude v karanténě – krajská hygienická stanice.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že v případě, že některá třída nebo i větší celek skončí v karanténě, obratem opráší zkušenosti z minulých dvou školních roků a na dobu, kdy budou muset všichni zůstat doma, se bude opět vyučovat distančně.

ZMĚNY OPATŘENÍ MIMO ŠKOLY

K počátku září jsou účinné i některé změny ministerských opatření, která nesouvisejí se školami. V zařízeních sociálních služeb zavádí resort zdravotnictví povinnost testovat se pro klienty i zaměstnance, kteří nejsou očkováni nebo neprodělali covid v posledních 180 dnech.

Na letištích začnou namátkové kontroly plnění pravidel stanovených pro vstup na území České republiky. Jejich zorganizování stanovila vláda jako povinnost provozovatelům letišť. Novinkou je také on-line testování – samotest provedený pod dohledem zdravotnického pracovníka, který je připojen prostřednictvím webkamery.

Na kulturní a sportovní akce může od září přijít až tři tisíce lidí při prokázání bezinfekčnosti – sály se mohou naplnit až na sto procent. Při účasti více než tří tisíc lidí bude moci být maximálně polovina účastníků neočkovaná, zbytek budou moci zaplnit pouze očkovaní lidé.

Na sto procent se nově vrací povolená kapacita muzeí, galerií, zámků nebo zoologických zahrad. V restauracích si bude moci k jednomu stolu sednout šest lidí místo dosavadních čtyř.