Se srpnem končí i kotlíkové dotace, využilo je přes 130 tisíc rodin

Události: Končí kotlíkové dotace (zdroj: ČT24)

Kotlíkové dotace v sobotu končí. Stát tak skoro deset let podporoval domácnosti, aby vyměnily stará topeniště za modernější a pomohly vyčistit ovzduší. Nabídku za tu dobu využilo přes 130 tisíc rodin. Celkem si rozdělí více než 15 miliard korun. Akce podle ministerstva životního prostředí měřitelně zlepšila poměry v obcích.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) šlo o zásadní počin pro ovzduší v Česku. „Přece jenom poté, co jsme odsířili elektrárny, teplárny, tak právě lokální zdroje vytápění hrají největší roli, takže ten smysl je tady obrovský a myslím si, že ta investice státu se společnosti velmi vyplatila,“ je přesvědčen ministr.

S tím, že kotlíkové dotace splnily účel, souhlasí i zástupci opozice. Pochvala zazněla i od ekologických organizací i přesto, že odhadem desítky tisíc kotlů ještě zbývá vyměnit. Další podporu stát nabídne, ale nebude už tak štědrá.

Nabídka státu byla v řádu desetitisíců korun, někdy i přes sto tisíc. Využil ji taky Luboš Kotala, který žije poblíž Bílovce. „Starý kotel jsme odstranili, a na základě toho jsme dostali dotaci na tepelné čerpadlo,“ pochvaluje si i přes fakt, že vytápění ho stojí podobně jako tuhými palivy, komfort je však podle něj nesrovnatelný.

Původně šlo vyměnit uhelný kotel za jiný kotel na uhlí, starý za lepší, to však definitivně skončilo v roce 2019. Hejtmanství původně přijímala žádosti pouze v papírové podobě, takže vznikaly fronty, provizorní kempy i konflikty. I úřady však postupně přešly na elektronickou komunikaci.

Kotle první a druhé emisní třídy končí

Kotlíkovou dotaci nakonec získalo nebo ještě získá 132 tisíc domácností, které si rozdělí 15 a půl miliardy korun. Dalších 62 tisíc rodin využilo Novou zelenou úsporám. Nejčastěji volily tepelná čerpadla, v poslední době skoro z poloviny. Kotle na uhlí, byť modernější byly od počátku v menšině.

Podle Hladíka je jasné, že uhlí bude jako palivo končit, nejdřív je však podle něj potřeba odstavit ty nejšpinavější kotle. „My jsme se opravdu chtěli soustředit do posledních chvil právě na tu kategorii, která už nemůže být od prvního září provozována – první a druhé emisní třídy, to jsou ty nejstarší,“ avizoval ministr s tím, že nyní je pozornost obrácená ke všem uhelným kotlům.

Poslední odhady hovořily o tom, že v domácnostech zůstává na 150 tisíc nevyhovujících kotlů první a druhé třídy i starších. Podle ministerstva životního prostředí by to mohlo být méně. V každém případě od neděle je lidé již nesmí používat. Zákon dal na výměnu deset let a kvůli válce na Ukrajině a energetické krizi vláda přidala další dva roky.

Výměnu lokálních topenišť za ekologičtější bude stát dál podporovat v Nové zelené úsporám, pro nízkopříjmové domácnosti je to program Light. Dotace ale budou řádově o desítky tisíc korun nižší.