Teplárny budou moci žádat o další dotace na odklon od uhlí

Události: Teplo bez uhlí (zdroj: ČT24)

Státní fond životního prostředí začne za necelý měsíc přijímat další žádosti o dotace z unijního programu HEAT na modernizace tepláren a odklon od uhlí. Ve čtvrté výzvě je dvacet miliard korun. Peníze mají mimo jiné pomoci udržet ceny tepla na přijatelné úrovni.

V teplárně v Uherském Hradišti - Mařaticích dosud vyráběli teplo z uhlí. „Největší problém byl prach, který při větrném počasí stoupal z té hromady uhelného prachu,“ popsal starosta Uherského hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Od příští topné sezony už ale tento problém řešit nebudou muset. Uhlí nahradí zemní plyn. Zbylých zhruba devět set tun nespáleného uhlí využijí ve Vsetíně. Postupné odvážení zbývajícího uhlí potrvá po celé léto, má jít celkem o třicet jízd.

Změna by neměla teplo zdražit

Evropská unie plánuje, že by podobně jako v Uherském Hradišti měly od uhlí ustoupit i ostatní teplárny. „Do roku 2035 by mělo být nejméně třicet pět procent dálkového vytápění právě z čisté energie, do roku 2045 sedmdesát pět procent a do roku 2050 už by to měla být pouze čistá energie,“ řekla vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Monika Ladmanová.

Pomoci mají dotace. Žádosti z programu HEAT bude od poloviny července přijímat Státní fond životního prostředí. Ve čtvrté výzvě je připraveno dvacet miliard. „Součástí každého projektu je finanční analýza až na patnáct let. To znamená i vstupy do finanční analýzy jsou ceny tepla. Díky dotaci z modernizačního fondu nedopadá ten nárůst cen tepla právě na konečné spotřebitele," vysvětlil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

„Města a obce se snaží hledat alternativní zdroje, které nebudou tak finančně náročné, aby se nemuselo zdražit pro občany topení. Nicméně to tempo odklonu od uhlí a rychlá výměna uhelných výtopen, které byly, tak je pro města a obce samozřejmě velice náročná," uvedla výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. V Česku teplárny vytápějí přes jeden a půl milionu domácností. Skoro polovina dodávek pochází z uhlí.