Schillerová hájí systém valorizace penzí. Jurečkův návrh na změnu odmítá

Alena Schillerová v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nahrazení mimořádné valorizace jednorázovou dávkou není řešení, řekla v pořadu Interview ČT24 předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová v souvislosti s návrhem ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Podotkla, že současný systém mimořádné valorizace je dobře nastaven.

Jurečka navrhuje, že by se nový solidární příspěvek začal místo mimořádné valorizace důchodcům a důchodkyním vyplácet, pokud by cenový přírůstek překročil pět procent. Poskytoval by se dočasně do konce roku. Část příspěvku by byla stejná pro všechny, část by se stanovila podle výše penze. 

Schillerová podotkla, že současný mechanismus valorizace dává smysl a s Jurečkovým návrhem nesouhlasí. „Ta mimořádná valorizace tak, jak je nastavená, a to nenastavovali žádní hlupáci, to je patnáct let takto nastaveno, dokonce myslím, že tehdy byl ministrem práce pan Nečas, byl to představitel ODS – potom vstoupí a navýší základnu pro řádnou valorizaci. To dává smysl a bylo to nastaveno velice promyšleně.“ Řekla také, že je nyní kvůli vysoké inflaci mimořádná situace, která ale skončí a další roky už se řešit nebude. Současný návrh tak podle ní smysl nedává. 

V souvislosti s tím, že při mimořádné valorizaci dostávají bohatší důchodci přidáno více než chudší, Schillerová uvedla, že je to logické, protože roli hraje zásluhovost. „Ústavní soud před lety řekl, že míra zásluhovosti musí být tou větší složkou, o kterou se valorizuje, logicky, protože se má přilnout k tomu, kolik, v jaké výši, a jak dlouho ten dotyčný zaměstnanec přispíval. Logicky to tak prostě je,“ podotkla a dodala, že stejně jako lidé nemají stejné platy, tak nemohou mít stejné ani důchody. Zmínila však, že se dá pracovat s pevnou částí důchodu, o což se minulá vláda podle ní snažila. 

Schillerová rovněž nesouhlasí ani s Jurečkovým návrhem na změnu pravidelné valorizace. Vláda ji chce omezit tak, že se nebude zvyšovat podle inflace a poloviny růstu mezd, ale podle třetiny růstu mezd. Připomněla, že tento princip se nastavil za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), kdy vstupovalo ANO do vlády. „Bylo to právě proto, aby se tam vytvářel logický poměr mezi reálnými mzdami a mezi důchody,“ uvedla a dodala, že současná vláda začala dělat svoje první úspory na důchodcích.  

Brzda nebo plyn

Podle Schillerové se kabinet musí postarat o to, aby měl hospodářskou strategii. „Ne šlapat na brzdu, ale naopak šlápnout na plyn, pomoci investicemi ekonomiku nakopnout. Vždyť my jsme v technické recesi a jediný nápad, se kterým přišli, bylo zpomalení červnové valorizace – a já jsem přesvědčena o tom, že protiústavně,“ dodala.   

Zmínila ale rovněž, že s některými úspornými návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) souhlasí a Česko je už mohlo mít. „Mohli jsme dávno zvyšovat spotřební daň ze závislosti, mohli jsme zvýšit daň z hazardu, mohli jsme škrtat daňové výjimky, ANO by to podpořilo,“ uvedla s tím, že je pak ale celá řada věcí, se kterými ANO politicky nesouhlasí a souhlasit nebude.  

Dodala také, že se ANO principiálně shoduje s vládou na otázce odchodu do předčasných důchodů, tedy že to nemá být výhodnější. „Panu ministrovi jsem říkala, proč s tím nepřišel dříve, už dávno jsme to mohli projednávat.“ Je podle ní špatně, aby se letos a loni vyplatilo jít spíš do předčasného důchodu než počkat a nastoupit v řádné době. Řekla také, že Česko důchodovou reformu nutně potřebuje.