Rodiče kvůli stávce řešili, kam s dětmi. Operní pěvkyně nabídla hlídání, hostinec zastoupil jídelnu

Události: Kam za stávky s dětmi (zdroj: ČT24)

Kvůli stávce se v pondělí neučilo na asi sedmdesáti procentech českých škol. Mnozí rodiče se tak potýkali s tím, jak se v pracovním dni postarat o své děti. Pomáhali příbuzní i zaměstnavatelé. Stejný problém ale měly některé školy, na kterých stávkovala třeba jen část zaměstnanců. Například základní škole ve Velkém Březně na Ústecku vyšla vstříc místní restaurace a nahradila na den školní jídelnu.

V některých třídách bylo jen sedm žáků, jinde byl zase plný stav. Do práce do školy ve Velkém Březně nepřišla polovina učitelů. Stávkovali také všichni zaměstnanci školní jídelny.

„Máme tady v té škole vnuka, takže víme, že je to potřeba udělat pro rodiče, kteří pracují. Kam by ty děti dali,“ uvedl vedoucí restaurace U dubu Milan Štorek. V jeho podniku připravili pro žáky školy, kteří do ní v pondělí dorazili, boloňské špagety. Jedna porce vyšla školu zhruba na osmdesát korun. Z dotace šlo padesát, zbylých třicet tak musela doplatit ze svého.

Na Základní škole Poláčkova v Praze zase učitelé sice neučili, ale místo toho se žáky například hráli celý den hry. Chtěli nad nimi tím zajistit dohled, což využila většina rodičů. „Ve třídách chyběl poměrně stejný počet dětí jako v běžných dnech. Buďto nemoc, jinak všichni byli ve škole,“ řekla ředitelka školy Martina Lipárová.

Pomoc příbuzných i zaměstnavatelů

Jinde ale rodiče museli improvizovat, aby se o děti postarali. Často vypomáhali třeba příbuzní. Například operní pěvkyně Jitka Zerhauová z Janáčkovy opery v Brně místo zkoušení na představení hlídala hned pět vnoučat ve věku od čtyř do čtrnácti let. „Já jim uvařím oběd, snad si pohrají samy a já musím odjet do Liberce, protože mě tam čeká představení Dialogy Karmelitek,“ zmínila.

Jinde pomohli někteří zaměstnavatelé. Ředitelka Jeslí Jiřičky Barbora Doležalová zase vzala své dvě dcery s sebou do práce. „No, popravdě, není to úplně komfortní. Samozřejmě, že udělám více práce, když tu jsem sama bez nich,“ prohlásila.

V Praze také dovedlo několik zaměstnanců Moneta Money Bank své děti do práce. V jedné z poboček se například pohybovaly dokonce desítky dětí. Klientům prý nevadily. „Ti to berou docela v pohodě, zas takový nepořádek tady neměli,“ uvedla Jana Výbošťoková, zaměstnankyně Monety a matka tří dětí, které si v bance malovaly v pondělí obrázky.

Třináctiletý Jáchym Urbanovský z Roztok využil času mimo školu k trénování hry na piano. „Když trénuju dopoledne, tak je to mnohem snazší časově, když trénuju odpoledne, tak nemám tolik času kvůli kroužkům,“ řekl. V jeho případě s ním zůstali mimořádně doma rodiče. Odpoledne ale už museli učit na soukromé umělecké škole, která nestávkovala.

Odbory pondělní stávkou usilovaly mimo jiné o více peněz pro školství. Nelíbí se jim návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu. Poukazují na to, že to povede ke snížení kvality výuky. Chtějí také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli večer omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími.