Rakušanovi v kauze Dozimetr věřím, opozice se chová směšně, říká Pekarová Adamová

Markéta Pekarová Adamová byla hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) má naprostou důvěru v jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v kauze Dozimetr. Pokud by do vyšetřování zasahoval, tak by se podle ní vyšetřování těžko vyvíjelo takovým způsobem. Nerozumí chování opozice, zvláště ANO, které má obžalovaného šéfa strany, a přitom kritizuje současnou vládu. Pekarová Adamová byla hostem Interview ČT24.

„Mám důvěru v to, že ministr Rakušan nezasahuje do žádné práce policie včetně kauzy Dozimetr, a právě ta razance ve vyšetřování je tím nejlepším důkazem toho, že se tak neděje. Nemám jedinou pochybnost, že by překračoval své pravomoci,“ prohlásila Pekarová Adamová.

Šéfka sněmovny uznala, že se samozřejmě budou v kauze Dozimetr objevovat další detaily, ale i přesto si myslí, že politická reakce těch, kterých se kauza dotýká, byla adekvátní, dostatečně rychlá a rázná ze všech stran. „V tuhle chvíli je to opravdu kauza politiků, kteří už vyvodili zodpovědnost, nicméně už jsou souzeni jako občané anebo vyšetřovaní jako občané, takže teď je to na policii,“ dodala.

Chování opozice, která volá po rekonstrukci vlády je podle ní trochu směšné. „Protože ve chvíli, kdy nám hnutí ANO, které má v čele obžalovaného šéfa – poslance Andreje Babiše, bude říkat, že my tady nekonáme dostatečně, že se tady jedná o jakousi kauzu století, tak tím chtějí jen odpoutat pozornost od svých vlastních kauz,“ podotkla Pekarová Adamová.

Předsedkyně TOP 09 nevidí důvod, proč by se nyní mělo složení vlády více měnit vzhledem k reakci politiků, kterých se kauza týká. Jde například o Petra Gazdíka (STAN) a jeho odstoupení z funkce ministra školství. Zároveň potvrdila, že se mimořádná schůze sněmovny k tématu bude konat příští čtvrtek 7. července. 

Stopa TOP 09 v Kauze Hlubuček

Odposlechy zároveň odhalily také členy TOP 09 a jejich podezřelé kontakty. Jde o Marka Doležala, který skončil v dozorčí radě pražského dopravního podniku a Jiřího Fremra, který skončil jako poradce europoslance Jiřího Pospíšila. Právě Fremr se podle policie scházel s hlavou údajné organizované zločinecké skupiny, zlínským podnikatelem a sponzorem STAN Michalem Redlem.

Předsednictvo TOP 09 podle Pekarové Adamové vyzvalo oba k ukončení členství ve straně. „Vyzvali jsme je oba s tím, že pokud tak neučiní sami, tak je strana vyloučí. V případě Jiřího Fremra se tak již stalo. Pokud vím, Marek Doležal se stále ještě členství nevzdal. Dále jsme také vyzvali pana Pospíšila, aby veškeré své kontakty s panem Fremrem ukončil, aby zkrátka nepokračovala jakákoliv jejich spolupráce,“ vysvětlila Pekarová Adamová.

Šéfka TOP 09 trvá na tom, že se strana postavila k informacím policie rázně vzhledem k tomu, že ani jeden ze členů TOP 09 není vyšetřovaný, natož v kauze obviněný. Zdůraznila také, že je to komunální kauza, nic, co by nemělo obdoby.

„Ti aktéři si zaslouží, aby byli vyšetřováni a případně hnáni k odpovědnosti, ale vytvářet z toho dojem, že se tady vrací jakési Palermo, jak občas slýchám, tak to je zkrátka chucpe, neschopnost si vidět na špičku vlastního nosu,“ prohlásila Pekarová Adamová.