Problémy s ubytováním ukrajinských uprchlíků zatím nejsou, shodli se někteří hejtmani

Události, komentáře: Česko mění pravidla pomoci uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Konec podpory ubytování ukrajinským uprchlíkům nepřinesl takovou krizi, jaká byla očekávána, shodli se hejtmani Plzeňského, Pardubického a Jihomoravského kraje. Západočeský hejtman Rudolf Špoták (Piráti), východočeský Martin Netolický (Socdem) a jihomoravský Jan Grolich (KDU-ČSL) ocenili dostatečnou připravenost krajů na možné problémy s ubytováním ukrajinských válečných uprchlíků. O problematice hovořili v pořadu Události, komentáře.

Jihomoravský hejtman Grolich míní, že současná situace je naprosto bez problémů. „Řekl bych až úplně nad očekávání, možná kdybychom tento rozhovor dělali minulý týden, tak budu hodně nervózní,“ uvádí.

Do asistenčního centra v Jihomoravském kraji přišlo podle něj zhruba 20 lidí, všichni z nich byli objednaní dopředu. Z ulice podle něj nepřišel nikdo, kdo by už v Česku pobýval. „Nic absolutně dramatického se nedělo,“ shrnul Grolich.

Plzeňský hejtman Špoták vnímá situaci obdobně jako zmíněný Grolich. „Krizové scénáře, na které jsme se připravovali, se zaplaťpánbůh nenaplnily. Týkalo se to desítek lidí, kteří si v podstatě řešili nějaké re-ubytování,“ doplňuje. Standardní administrativní nápor prý očekávají zpočátku července, kdy musí každý cizinec žijící v Česku nahlásit změnu svého bydliště.

„Kraje evidentně situaci nepodcenily,“ připojuje pardubický hejtman Netolický. Odkazuje na fakt, že minulý týden proběhla on-line schůzka s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a dalšími kompetentními osobami. Během onoho setkání účastníci modelovali jednotlivé situace, jak potenciální nápor ukrajinských uprchlíků bez ubytování zvládat. Přípravu Netolický ocenil.

„Mohu potvrdit, že se skutečně neděje nic dramatického,“ uvádí pardubický hejtman. Následně doplňuje, že podle jeho mínění je situace „relativně klidná.“ „Nevím, jestli je to dáno třeba i tím, že v České republice jsou svátky nebo prázdniny,“ odkazuje na volnější režim tohoto týdne.

Změna podpory ukrajinských běženců

Hejtmani jednotlivých krajů se v debatě dotkli rovněž tématu další finanční podpory ukrajinským uprchlíkům. „Je potřeba narovnat pravidla, aby lidi z Ukrajiny, kteří sem přišli, měli srovnatelné podmínky s našimi lidmi,“ uvedl Grolich. Ukrajinští uprchlíci se podle něj zvládli v Česku aklimatizovat.

Podle západočeského hejtmana Špotáka bylo potřeba nějaké změny udělat. Vytknul ovšem chabou spolupráci na bázi zákona „lex Ukrajina 5“, jenž byl přijat v polovině února a platí od začátku dubna letošního roku. „Máme spoustu věcí, které systémově nezatíží samotné uprchlíky, což je určitě správně, ale zatíží třeba ubytovatele, to vnímám jako problém.“

„Opravdu to nevnímám, že by se tady dělaly nějaké tragédie, že by ti lidé upadli do chudoby nebo do nějaké šedé ekonomiky a podobné šedé zóny,“ shrnul Grolich.

Pardubický hejtman Netolický také zmínil sobotní nepokoje v krajském městě, kdy došlo ke konfliktu mezi Romy a Ukrajinci. Nepokoje musel ukončit až příjezd policie. „Všimněte si, že jsem nešel na žádné setkání ani na kulatý stůl záměrně, protože ve chvíli, kdy mám informace, že v tom hrají roli alkohol nebo fake news, tak nepovažuji za vhodné, aby se politik účastnil různých setkání,“ uzavřel s tím, že situace byla velmi vyhrocená.