Privatizace OKD: Podle znalců bylo ocenění státního podílu chybné

Znalci obžaloby v případu privatizace OKD, ve kterém je hlavní obžalovaný znalec Rudolf Doucha, označili jeho ocenění státního podílu OKD za nevěrohodné a nesprávné. Posudek sloužil v roce 2004 jako podklad při privatizaci druhé poloviny OKD, kterou stát prodal za 4,1 miliardy firmě Karbon Invest. Doucha se zodpovídá ze způsobení škody 5,7 miliardy. Vinu odmítá stejně jako jeho dva spoluobžalovaní z Fondu národního majetku.

Doucha se od začátku hájí tím, že jeho úkolem nebylo posoudit majetkový podíl státu v OKD, ale pouze ocenit akcie. Dospěl k sumě dvě miliardy. Podle obžaloby se tím, že pominul dceřiné společnosti, čtyřicet tisíc firemních bytů nebo rekreační objekty, dopustil hrubého zkreslení. Proto má nést odpovědnost za to, že stát prodal šestačtyřicetiprocentní podíl těžební firmy pod cenou.

Znalec: Doucha měl ocenit podnik jako celek

Znalec a expert na oceňování podniků Miloš Mařík je přesvědčený, že Doucha měl do posudku zahrnout veškerý majetek OKD. „Jeho úkolem bylo ocenit podnik jako celek. Tvrzení, že nebylo nutno v posudku počítat s dceřinými společnostmi, není správné,“ řekl Mařík. Uvedl, že z výsledku měl pak vypočítat hodnotu státního podílu.

Také podle další znalkyně Jany Němečkové Douchův posudek nezahrnul veškerý majetek těžební firmy a chybí v něm i další věci jako popis činnosti podniku nebo jeho pozice na trhu. „Posudek považujeme za neucelený, nevěrohodný, nesprávný a až zavádějící,“ uvedla u soudu.

Redaktor ČT: Znalci označili posudek státního podílu OKD za nevěrohodný (zdroj: ČT24)

Doucha trvá na tom, že postupoval správně. „Tvrdím, že jsem státní podíl ocenil správně,“ řekl a připomenul, že na to měl jen dva měsíce. Že měl extrémně málo času, to uznali i soudní znalci. „V tak krátkém čase bych si na to netroufnul,“ prohlásil Mařík. Připustil také, že zřejmě nebylo v pořádku ani zadání, které Doucha dostal.

Obžalovaný Doucha si za posudkem stojí

Doucha u soudu opakoval, že se zabýval výhradně oceněním jedenácti milionů standardních akcií v hodnotě tisíc korun za kus. Uvedl, že pracoval takzvanou výnosovou metodou, při které se vychází z dividend, jež se vyplácejí akcionářům. „Vzhledem k tomu, že OKD několik let žádné dividendy nevyplácelo, byla cena tak nízká,“ hájí se.

Spolu s ním jsou v případu obžalovaní bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti a posudek nechali vypracovat. Podle obžaloby ho měli nechat ověřit. Muselo jim prý být jasné, že prodejní cena OKD vychází z chybných závěrů. Hájí se tím, že při privatizaci podniku pouze zajišťovali servis vládě a nepříslušelo jim zpochybňovat cenu. Inkriminovaný posudek podle nich neměl na cenu ve skutečnosti vliv.

Kuta a Škurek zpochybňují význam posudku

„Cena vzešla z dohody šéfů společnosti Karbon Invest s tehdejšími ministry financí a průmyslu Bohuslavem Sobotkou a Milanem Urbanem,“ uvedl Škurek. Cenu podle obžalovaných limitovalo rozhodnutí vlády prodat podíl bez výběrového řízení předem vybranému zájemci.

  • Stát prodal zbývajících 46 procent akcií OKD v září 2004 za 4,1 miliardy – společnosti Karbon Invest, které už patřila většina těžební firmy. O čtyři měsíce dříve odsouhlasila prodej za 2,25 miliardy, ale po zásahu antimonopolního úřadu cenu zvýšila.
  • Obžalovaní podle státního zástupce způsobili škodu nejméně 5,7 miliardy. Vychází z rozdílu ceny, za kterou stát OKD prodal, a odhadu tržní ceny. Ta měla být nejméně 9,8 miliardy. Podle některých zdrojů až 12 miliard.

Po zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který odmítl navrhovanou cenu dvě miliardy jako příliš nízkou, nakonec vláda ČSSD schválila prodej zbývajícího státního podílu OKD firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy.

Podle obžaloby byla jeho hodnota nejméně 9,8 miliardy. Rozdíl těchto částek je škoda, kterou žalobce přisuzuje Douchovi. Za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek mu hrozí až deset let vězení. Jeho spoluobžalovaní jsou za porušení povinnosti při správě cizího majetku ohroženi až osmiletým trestem.

Privatizaci OKD vyšetřovala policie a byla předmětem soudních řízení. Nikdo však nebyl potrestán. Majitelé společnosti Karbon Invest Viktor Koláček a Petr Otava byli obviněni z tunelování první poloviny OKD už v době prodeje jeho zbývající části. Dva měsíce po dokončení privatizace prodali celý podnik skupině RPG Industries Zdeňka Bakaly.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dodnes čelí kritice za svou roli při privatizaci těžební společnosti. Opakovaně prohlásil, že má čisté svědomí a že vycházel ze znaleckého posudku. Evropská komise, která prodej posuzovala, dospěla roku 2011 k závěru, že státní podíl byl prodán za tržní cenu. Oponenti však tvrdí, že neměla všechny podklady.

Proces s Rudolfem Douchou a dalšími dvěma obžalovanými bude z Obvodního soudu pro Prahu 2 pokračovat 18. března.