Přibylo 14 539 nakažených, nejvíc od poloviny března

Testy v Česku v úterý potvrdily 14 539 nových případů koronaviru. České televizi to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Je to téměř o polovinu víc než před týdnem a nejvyšší denní přírůstek od poloviny března. V nemocnicích leží s covidem téměř 3300 pacientů. Kvůli zhoršené epidemické situaci vláda zpřísnila opatření ve zdravotnictví a také na vysokých školách. Ve čtvrtek ráno zasedne Rada vlády pro zdravotní rizika, kabinet její návrhy na další opatření projedná v pátek. Lockdown podle premiéra ale vláda neplánuje.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Víc případů než v úterý ministerstvo zdravotnictví eviduje naposledy 12. března. Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, se dlouhodobě drží nad hodnotou jedna. Denní přírůstky nakažených tak budou zřejmě nadále růst.

Také 3295 hospitalizovaných s covidem-19 je zhruba o polovinu víc než o týden dřív. Víc nakažených bylo v nemocnicích naposledy koncem dubna. Některé nemocnice proto už začaly omezovat odkladnou péči. S koronavirem dosud zemřelo 31 229 lidí, za minulý pátek ministerstvo zdravotnictví eviduje 54 úmrtí. V úterý zemřelo s covidem 31 lidí, nejnovější čísla ale obvykle při pozdějších aktualizacích vzrostou.

Na sto tisíc obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 558 nakažených. Takzvané incidenční číslo se tak proti předchozímu dni zvýšilo o 43. Nejhorší epidemická situace je nyní na Moravě a ve Slezsku a na jihu Čech.

Zdravotníci v úterý podle ministerstva aplikovali celkem 40 701 dávek vakcíny, což je mírně méně než minulé úterý. Čísla ale obvykle po aktualizaci vzrostou. Více než polovina úterních vakcín připadla na posilující dávky. Počet dávek vakcín za celou dobu očkování, které v Česku začalo loni v prosinci, přesahuje 12,6 milionu. Z 10,7 milionu Čechů je plně očkováno přes 6,15 milionu.

Zpřísnění opatření

Vláda kvůli nárůstu nakažených zpřísnila podmínky pro výuku na vysokých školách. V učebnách nad padesát lidí budou muset studenti od 15. listopadu nosit respirátory i v rámci výuky, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministři řešili také otázku neočkovaných zdravotníků. Od 15. listopadu se budou muset povinně testovat pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu.

Vojtěch zároveň oznámil, že nově bude povinné vyšetřit 30 procent pozitivních vzorků takzvaným diskriminačním PCR na přítomnost mutací koronaviru, nikoli všechny.

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Česku dominuje varianta koronaviru delta, konkrétně subtyp nově označený AY.43. Podle Vojtěcha zhruba na 97 procent případů v České republice připadá varianta delta, případně delta plus.

Testování ve školách

Vojtěch chce s ministerstvem školství dál jednat o testování žáků na základních a středních školách pouze v ohniscích nákazy. PCR testy by na základě pozitivního nálezu nařídila krajská hygienická stanice. „Testování bude probíhat v ohnisku nákazy, bude odběrový tým, který provede odběr vzorků z tamní školy metodou PCR. Skutečně i celá škola bude otestována,“ uvedl ministr.

Připomněl stanovisko hlavní hygieničky a náměstkyně ministra pro zdravotní péči. Ty v minulých dnech uvedly, že ve školách nechtějí pokračovat s plošným testováním, protože je neefektivní. Místo toho by se podle nich měli testovat žáci se symptomy či v ohniscích nákazy, a to metodou PCR.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ale v dopisu Vojtěchovi poukázal na to, že hygienici nestíhají trasovat a označil za nepřijatelné, aby se žáci testovali metodou PCR jen na běžných odběrových místech.

Omezení péče v nemocnicích

Redaktor ČT Vladimír Piskala upozornil na situaci v nemocnicích, která je nejdůležitějším ukazatelem epidemie. „Průběh kopíruje vysoce rizikový scénář. Do nemocnic proudí stále více lidí, na konci tohoto týdne by jich mohly být až čtyři tisíce,“ uvedl.

Piskala dodal, že s nárůstem nakažených budou i v nemocnicích čísla dál růst, projeví se to během příštího týdne. „To už je situace, kdy se bude muset omezovat péče, kterou lze odložit, jako už to vidíme v některých krajích,“ řekl. 

Studio 6: Vědecký redaktor Piskala k nárůstu nakažených covidem (zdroj: ČT24)

Za padělání certifikátů hrozí podle žalobců vězení

Nejvyšší státní zastupitelství varovalo, že za padělání covidových certifikátů, které by měly prokazovat, že je člověk očkován, nemoc v poslední době prodělal, případně že má platný negativní test, hrozí až tři roky vězení. Podle žalobců, na které se kvůli padělaným certifikátům obrátila policie, je takové padělání trestným činem padělání a pozměnění veřejné listiny.

„Digitální certifikát EU COVID o očkování, testu a zotavení z nemoci covid-19 vydaný kterýmkoli státem Evropské unie je veřejnou listinou ve smyslu paragrafu 131 trestního zákoníku, a to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o certifikát v tištěné nebo elektronické podobě,“ uvedlo státní zastupitelství.

Úřad upřesnil, že trestným činem může být padělání tištěného i elektronického certifikátu, podstatná změna jeho obsahu a také opatření a přechovávání nepravého certifikátu v úmyslu užít jej jako pravý i předložení padělaného nebo pozměněného certifikátu.