Praktičtí lékaři dali loni vakcínu proti chřipce více lidem. I tak je proočkovanost jen osm procent

Proti chřipce se nechalo loňský rok naočkovat o třetinu více lidí. Celkem tak tuzemští lékaři využili přibližně 860 tisíc vakcín proti chřipce, což odpovídá naočkování osmi až devíti procent populace. České televizi to potvrdilo Sdružení praktických lékařů s tím, že v předchozích pěti letech bylo proočkovaných pět až šest procent lidí. Zájem sto​upl kvůli obavám z pandemie koronaviru, i proto praktičtí lékaři objednávají na letošek vakcín víc.

„Co se přivezlo, to se naočkovalo. Zhruba 600 tisíc se vozí ročně a teď se přivezlo něco přes 860 tisíc,“ uvedl Cyril Mucha ze Sdružení praktických lékařů a pražský praktický lékař. Vakcíny lékaři objednávají na začátku roku na následující podzimní období.

Podle Muchy se v květnu minulého roku kvůli poptávce muselo přiobjednat o 20 procent více vakcín, kvůli obavě lidí z dopadů nemoci covid-19 na jejich zdraví. „Doteď nevíme, co by se stalo, kdyby se rozběhla zároveň chřipková a zároveň covidová epidemie, kdyby se obě choroby setkaly u jednoho člověka. Nebo dokonce by to mohlo být tak, že ten oslabený organismus, ať už po covidu, nebo po chřipce, by chytil druhou chorobu,“ řekl Mucha.

Do České republiky se dováží dvě látky na očkování proti chřipce. Vakcína Influvac od značky Viatris a Vaxigrip od Sanofi Pasteur. Látky si objednávají praktičtí lékaři u firem sami.

Celkové číslo 866 tisíc aplikovaných vakcín potvrdili oba výrobci. Společnost Sanofi Pasteur pro tuto chřipkovou sezonu navýšila kvůli zvýšené poptávce objem vakcín o 25 procent. Podle mluvčího společnosti Libora Kytýra se do Česka přivezlo celkem 516 tisíc kusů. Druhá společnost Viatris dovezla na český trh o 40 tisíc vakcín více než v roce 2019. Celkový počet vakcín byl 350 tisíc, jak uvedl Andrej Bosanac z PR agentury AMI Communications, která má na starosti vztahy s médii společnosti Viatris.

Proočkovanost je stále nízká, objednávky budou vyšší

I když přišlo do ordinací více lidí, nedá se podle Jiřího Bartoše ze Sdružení praktických lékařů mluvit o velké proočkovanosti. „Trend je stoupající, ale pořád je to malé množství lidí, kteří se nechají naočkovat. Jsou to řádově procenta. Ve vyspělých zemích se očkují desítky procent obyvatel,“ dodal Bartoš, který sám ordinuje v Moravské Nové Vsi.

Koncem února se uzavírají objednávky na budoucí podzim a praktičtí lékaři objednávají více dávek než předchozí roky. „Letošní zájem jsme zohlednili do předpokládaného zájmu pro příští sezonu. Objednávky pro letošní rok v drtivé většině případů vychází z navýšených objednávek za rok 2020,“ uvedl Ivo Procházka ze Sdružení praktických lékařů a praktický lékař v Jedovnicích.

Získat větší množství očkovacích látek ale není tak snadné. „Proces výroby vakcín proti chřipce je komplexní a schopnost navýšit skokově výrobu je z podstaty výrobního procesu omezená,“ vysvětluje Bosanac z AMI Communications zastupující Viatris v médiích.

„Vakcíny proti chřipce pro severní polokouli se začínají připravovat v prvním čtvrtletí roku 2021,“ poznamenal Kytýr ze Sanofi Pasteur. Složení vakcíny se řídí doporučením Světové zdravotnické organizace.