„Potřebujeme ho všichni." Stavební zákon by sněmovna mohla projednávat v červenci, věří Dostálová

Kritizovaný stavební zákon, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, by sněmovna mohla začít projednávat od července. Resort pod vedením Kláry Dostálové (za ANO) dostal k legislativě 4,5 tisíce zásadních připomínek, mnoho jich však bylo duplicitních, tvrdí ministryně. Kvůli značnému množství připomínek vláda posunula termín pro jejich vypořádání o dva měsíce, zákon by měl podle plánů ministerstva platit od začátku příštího roku.

„Jak už jsem uvedla dříve, těch připomínek přišlo 4500, ale mnoho jich bylo duplicitních. Dali jsme je do 26 bloků, v každém z nich jsou připomínky skoro stejného rázu. Ty nejzásadnější připomínky byly k institucionálnímu modelu, to se po dohodě se Svazem měst a obcí podařilo odblokovat,“ konstatuje Dostálová.

Její resort se v polovině ledna domluvil se Svazem měst a obcí, že úředníci odpovědní za stavební řízení na úrovni obcí nebudou převedeni do nového státního modelu. Původně mělo pod stát přejít přes 13 tisíc úředníků, nově by to bylo zhruba sedm tisíc. Rozhodovat by ale dále měly státem řízené krajské úřady a centrála. Rovnou na státní úrovni by se řešily liniové a velké veřejně prospěšné stavby.

„Zákon potřebujeme všichni. Pojďme najít takové řešení, které nebude narážet na projednávání ve sněmovně, protože čím dřív ho budeme mít, tím je to lepší pro ekonomiku Česka. Pokud to půjde a domluvíme se na konsenzuálním řešení, tak první čtení by mohlo být v červenci tak, aby platnost zákona mohla být už v roce 2021,“ věří ministryně pro místní rozvoj.

Zásadní jsou velká města, tvrdí pražský primátor

Nový stavební zákon je nezbytný třeba podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten argumentuje například vyřešením krize dostupnosti bydlení, důležitá je prý také připravovaná digitalizace.

„Stavební zákon určuje především to, jak se mohou rozvíjet města a obce, a rozvoj je pro Prahu naprosto zásadní záležitostí. Není překvapující, že Praha je v porovnání s průměrným městem jiná. Průměrné město má velikost 13 tisíc obyvatel, Praha má registrováno 1,3 milionu lidí. Takže všechno je tady složitější, komplexnější a náročnější na koordinaci,“ zdůvodňuje Hřib.

Primátor hlavního města argumentuje také přínosem Prahy a jejích spádových oblastí pro HDP Česka. Značnou roli hrají i další velká města jako Brno, Ostrava, Plzeň či Liberec. „Z tohoto pohledu je pro nás naprosto zásadní, aby byly zohledněny požadavky velkých měst, která jsou specifická. A taky je důležité, aby nebylo omezeno právo na samosprávu, tak jak ho máme garantované ústavou. Protože lidé by měli rozhodovat o záležitostech co nejblíže k sobě,“ je přesvědčen pražský primátor.

Kompromisy, ale bez narušení cíle

Vláda si od nového stavebního zákona slibuje výrazné zrychlení a zjednodušení schvalování staveb. Podle údajů Světové banky patří Česko ve vyřízení stavebního povolení na 157. místo ze 190 porovnávaných zemí.

Norma má celou řadu kritiků. Mezi nejčastější výtky patří to, že nahrává developerům a nechrání veřejné zájmy, podle některých oponentů je legislativa dokonce protiústavní. Dostálová už dříve ujišťovala, že v připomínkovém řízení je ochotná dělat kompromisy, nesmí ale být porušen cíl zákona.

Kabinet počítá s jeho platností od začátku roku 2021, přičemž účinnost bude podle ministryně nabíhat postupně. Nejzazší termín má být polovina roku 2023.