Pokuty pro Kalouska a Jurečku za porušení opatření jsou pravomocné, šéf lidovců zatím nezaplatil

Bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek zaplatil třítisícovou pokutu, kterou dostal od pražského magistrátu za vypití piva v pražské restauraci. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který rovněž dostal pokutu za pití piva, ale na ulici, zatím dva tisíce korun vyměřených pražským magistrátem neuhradil. Informace zjistila ČT z příkazů k zaplacení pokut, které má k dispozici. Pokuty jsou pravomocné.

„Pokuta byla uhrazena v celé výši,“ uvedl magistrát na základě žádosti ČT o svobodném přístupu k informacím k případu exposlance Miroslava Kalouska. Naopak v případě předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky pokuta dva tisíce korun ještě zaplacena není. „Příkaz byl zaslán do místa bydliště jmenovaného, zatím bez odezvy,“ uvedl magistrát ve své odpovědi.

Že oba politici dostali pokuty, oznámil v polovině prosince náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Pokuty ale tehdy byly ještě nepravomocné a Kalousek i Jurečka proti nim mohli podat odpor. Hlubuček tehdy neupřesnil ani výši pokut.

Kalousek strávil v restauraci loni v listopadu zhruba 40 minut, ačkoliv měla být kvůli protiepidemickým opatřením pro veřejnost zavřená. Tehdejší poslanec vysvětloval svůj pobyt v restauraci tím, že si byl vyzvednout jídlo a při tom vypil pivo. Jurečka se přestupku dopustil tím, že 17. listopadu vypil na ulici čepované pivo, a to navzdory zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti. Fotografii poté zveřejnil na svém twitterovém účtu. Oba politici označili své chování za chybu a omluvili se za něj.

O Prymulovi, Faltýnkovi i Klausovi rozhodují hygienici

Magistrát na dotaz ČT také uvedl, že přestupky exministra zdravotnictví Romana Prymuly a předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka řeší pouze pražská hygienická stanice. Obdobně jako přestupky exprezidenta Václava Klause.

Podle zjištění České televize jim chce dát pražská hygiena za nenošení roušky na veřejnosti pokutu tři tisíce korun. Oficiálně to ale hygienická stanice odmítá potvrdit s odkazem na legislativu.

Faltýnka a Prymulu přistihl fotograf bulvárního deníku, když se loni v říjnu v době uzavření restaurací zúčastnili schůzky s dalšími lidmi ve vyšehradské restauraci Rio's. Restaurace dostala pokutu, její výše ale zatím není známa. Prymula následně odešel z postu ministra a Faltýnek rezignoval na post prvního místopředsedy vládního hnutí ANO.

V případě Klause by měla případná pokuta směřovat k oslavám výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě, kde byl na veřejnosti bez zakrytých úst a nosu. Klaus na veřejnosti vystoupil bez roušky opakovaně. Neměl ji ani 10. ledna na demonstraci odpůrců opatření v Praze, kde pronesl projev k tisícovkám účastníků protestu a kde se s demonstranty fotografoval. V první polovině ledna strávil bývalý prezident bez roušky také více než hodinu v uzavřené restauraci v Praze.

Restauratér, který otevřel, se brání 15tisícové pokutě

Pokutu od magistrátu 15 tisíc korun dostal majitel pražské restaurace Šeberák Jakub Olbert, protože restauraci loni navzdory zákazu otevřel. Podle svých slov tím chtěl vyjádřit nesouhlas s postojem vlády vůči podnikatelům. Pokuta je ale nepravomocná, Olbert proti ní podal odpor.

Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana má magistrát na starosti konzumaci alkoholu na veřejnosti, porušení zákazu přítomnosti veřejnosti v restauracích, porušení zákazu maloobchodního prodeje a podobně, zatímco hygienická stanice řeší povinnost nosit roušky. Z pohledu legislativy magistrát řeší porušení podle krizového zákona a hygiena má na starosti delikty vyplývající ze zákona o ochraně veřejného zdraví.