Podmínky nezlehčujeme, hájí zubařskou novelu Kraus. Šmucler mluví o ochraně pacienta

Události, komentáře: Roman Šmucler a Roman Kraus (ODS) o zapojení zubních lékařů ze států mimo EU (zdroj: ČT24)

Senát souhlasil s novelou, která má usnadnit zapojení zubařů ze států mimo EU do péče v Česku. Jde o reakci na jejich dlouhodobý nedostatek. Podle předsedy senátního výboru pro zdravotnictví Romana Krause (ODS) se podmínky pro tyto lékaře v tuzemsku nezlehčují – musejí mít jak odpovídající vzdělání, tak i jazykové znalosti. Proti je však Česká stomatologická komora. Podle jejího prezidenta Romana Šmuclera může být taková péče nelegální. O problematice diskutovali v Událostech, komentářích.

Šmucler tvrdí, že stomatologické komoře jde především o podstatu a ochranu pacienta. Obává se toho, že na dozor českého stomatologa nad lékařem ze třetích zemí nebude čas – hlavně v oblastech, kde je zubařů nedostatek. Komora podle prezidenta novelu řešila s ústavními právníky. „Odporují si tam dva odstavce, bude to taková právničina,“ řekl Šmlucler k dalšímu legislativnímu postupu.

Kraus odmítl, že by senátní novela zlehčovala podmínky pro lékaře ze třetích zemí. Jsou podle něj stejné. Jde především o uznání platnosti vysokoškolského diplomu získaného v zahraničí v oboru stomatologie a splnění aprobační zkoušky.

Práce načerno nepřichází v úvahu, říká Kraus

„Tímto zákonem jen umožňujeme, aby maximálně jeden rok pracovali pod dohledem a připravovali se na aprobační zkoušku pod dohledem,“ upřesnil Kraus. I přítomnost českého stomatologa je z jeho pohledu přesně definovaná. „Rozhodně to, že by zde někdo pracoval díky tomuto zákonu načerno, nepřichází v úvahu,“ podotkl.

Pokud se to i tak v současnosti děje, je to podle senátora selhání kontrolních mechanismů a mají to na starosti kraje. Šmucler to odmítá, podle něj v tuzemsku žádný zubař „načerno“ nepracuje.

Nesouhlasí ani s vymezenou dobou dozoru – jedním rokem. „Doba bude delší. Ti lidé jsou v postavení studenta a měli by skutečně pracovat jako studenti. Neumějí náš jazyk, čili náš lékař v kraji, kde nejsou lékaři, bude překládat z ruštiny, ukrajinštiny, možná ze svahilštiny. Bude zapisovat dokumentaci, ptát se pacientů,“ vyjmenoval některá možná úskalí spolupráce.

Odborný dozor

Za normálních okolností je dle něj „asi lepší, kdyby sám léčil“. Tato metoda se prý hodí do velkých měst a velkých praxí. Ty podle Šmuclera mohou vzniknout, někde už fungují nyní a mají prý stoprocentní úspěšnost u aprobační zkoušky, někdy tam zájemci uspějí i po šesti měsících.

Jde podle něj i o to, kdo se zájemcům věnuje. „Ale samozřejmě – když na zkoušku nemají, protože možná třeba úplně nestudovali na dobré škole, tak budou někde dělat tři roky pro někoho a nedostanou aprobaci,“ upozornil.

Kraus odmítl to, že by v tuzemsku pracovali nekvalitní lékaři. U otázky nostrifikací podle něj univerzity přesně vědí o kvalitách jednotlivých lékařských fakult jak na Ukrajině, tak i v dalších zemích.

„My nezlehčujeme podmínky. Oni tu aprobační zkoušku, aby mohli pracovat samostatně, udělat musí,“ zdůraznil Kraus. Stejné nároky jsou podle něj i po jazykové stránce. „Tu se nejlépe naučí, když je jako stážista – ne student – stážista a lékař pod dohledem českého stomatologa,“ míní senátor. Dovede si prý i představit, že by tento dohled vykonávali třeba lékaři v penzi, kteří už nechtějí pracovat, ale jsou ochotni školit.

S tím pak souvisí i nedostatek stomatologů v jednotlivých regionech, kdy zubař po zkoušce bude moci odejít do „neatraktivních lokalit“. Šmucler ujistil, že pakliže nově příchozí stomatologové ze třetích zemí budou pracovat na venkově bez dozoru, bude je komora „fyzicky hlídat“.

„Zdravá konkurence“

Do debaty se zapojil i stomatolog Vladyslav Ridchenko, lékař původem z Ukrajiny, který v Česku spoluzaložil síť zubních ordinací. Senátní novelu vnímá pozitivně, pomůže to prý vzniku „zdravé konkurence“. „Určitě umožní zvětšit počet zubních lékařů v České republice,“ myslí si. Vzápětí však upozornil na to, že jen nostrifikace nestačí. Je dále důležité, aby byl lékař na dostačující jazykové úrovni.

Nemyslí si také, že bude reálné, aby odborný zástupce dokázal najednou provádět odborný dohled nad třemi lékaři.

Podle Šmuclera obavy z konkurence nepanují. Uvedl však, že ze zkušeností kolegů ví, že spousta z nich zdražila. „Začala být velká poptávka po českém lékaři z české univerzity,“ podotkl. Kraus reagoval, že pakliže byla novela schválena minulý týden ve středu, „byli velmi flexibilní a dynamičtí – pokud se tomu tak stalo“.