Podíl pozitivně testovaných ve firmách klesá, vyplývá z průzkumu

Události: Testování ve firmách (zdroj: ČT24)

Podíl pozitivních záchytů koronaviru ve firmách podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP) klesá. Ve druhém kole testování činil 0,61 procenta, ve třetím 0,44 procenta. V prvním kole to bylo 0,77 procenta. Firmy v 51 procentech případů využívají k povinnému testování samotestovací antigenní sady. Testy za více než sto korun momentálně nakupuje 61 procent podniků, při prvním kole testování jich bylo 80 procent. Vyplývá to z průzkumu SP, jeho výsledky v pondělí představili zástupci svazu.

Testování ve všech podnicích nad 50 zaměstnanců mohlo při 2,8 milionu testovaných podle SP odhalit na 20 tisíc nakažených bez příznaků v prvním týdnu testování, 17 tisíc ve druhém kole a ve třetím týdnu testování 13 tisíc pozitivních pracovníků. Průzkum SP uskutečnil 25. a 26. března. Odpovědělo v něm 266 firem, které otestovaly 282 184 zaměstnanců ve druhém a třetím kole testů.

Dosavadní zjištění z firem podle viceprezidenta SP Jana Rafaje potvrzují, že čím déle se testuje a proces je provázán s dodržováním dalších hygienických a bezpečnostních pravidel, tím více počet pozitivních případů koronaviru klesá.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje zkrátit frekvenci testování z nynějších sedmi dní na pět. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) chtěl počkat s rozhodnutím na zhodnocení třetího kola testů. Po pondělním jednání vlády řekl, že případná vyšší frekvence testování začne nejdříve 12. dubna, pokud vůbec.

Změna ve frekvenci testování by podle Rafaje mohla způsobit komplikace například u firem se směnným provozem či jiným organizačně složitějším režimem. „Panuje v tom spousta nejasností a my se domníváme, že by se o tom mělo daleko intenzivněji diskutovat s těmi, kterých se to týká. A s námi v tomto detailu nikdo z ministerstva zdravotnictví nediskutuje,“ řekl ČT.

„Některé firmy to prostě nezvládnou dělat dvakrát týdně z procesních důvodů. Hledáme cestu, pokud bychom tak postupovali, jak jim vyjít vstříc,“ konstatoval v pondělí ministr průmyslu a obchodu.

Podle člena představenstva SP Miroslava Paláta by stát měl lépe zabezpečit kapacitu potvrzujících PCR testů, aby se na něj pracovník dostal nejlépe hned druhý den po pozitivním antigenním testu. Nyní na potvrzující PCR test čeká v průměru dva dny. Podle Paláta ale některé firmy hlásí i tří- až čtyřdenní čekací lhůtu. Po tuto dobu musí být pracovník v karanténě.

Podíl pozitivních testů v automobilkách klesl na půl procenta

To, že na následné potvrzení PCR testem čekají v průměru 2,5 dne, kritizují také automobilky. Vyplývá to z informací Sdružení automobilového průmyslu, kterému údaje poskytlo 55 členských firem zaměstnávajících 80 tisíc lidí.

Průměrný podíl pozitivně testovaných pracovníků na koronavirus v tuzemských automobilových firmách od začátku povinného testování klesl z jednoho procenta na půl procenta. Každým testovacím cyklem záchyt nakažených antigenními testy klesá zhruba o 0,2 procentního bodu.

Povinné testování se týká soukromého i veřejného sektoru. Postupně by testy měly pravidelně podle ministra Havlíčka podstupovat až čtyři miliony lidí, až půl milionu pracovníků týdně. Vláda minulý týden do procesu zapojila i firmy do deseti pracovníků, neziskové organizace a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). První kolo testů musejí zvládnout do 6. dubna.

Firmy budou moci na test čerpat 60 korun z veřejného zdravotního pojištění. Maximálně si budou moci nárokovat dotaci na čtyři testy za měsíc na zaměstnance. Pokud by vláda schválila častější testování, Havlíček slíbil i úpravu příspěvků. Zvýšení dotací požaduje také svaz. „Už teď většina firem přispívá významnou částkou nad tu dotaci, aby vůbec testování zabezpečila,“ podotkl Rafaj.

Žádat o příspěvek bude možné on-line

Firmy, které budou chtít příspěvek na testování zaměstnanců, si o něj budou moci žádat od 1. dubna on-line. Uvedl to ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Přes web, na kterém bude od dubna spuštěna aplikace, budou moci firmy zažádat o příspěvek od všech sedmi zdravotních pojišťoven. Firmy, které nemohou používat k žádostem web, mohou věc řešit na pobočkách pojišťoven nebo se mohou obrátit na call centra pojišťoven.

VZP podle Kabátka rozeslala registrační údaje už asi pro 800 tisíc firem. „Věřím, že 1. dubna aplikace bude funkční a budeme schopni požadavky přijímat a postupně zpracovávat a proplácet,“ řekl Kabátek.

Firmy se přihlásí pomocí registračních údajů, sestaví seznam zaměstnanců, u kterých žádají příspěvek, a doloží, že je otestovaly. Budou podle Kabátka muset také rozdělit své pracovníky podle toho, u kterých pojišťoven mají zdravotní pojištění. Připomněl, že firmy mohou využít také testování u závodních lékařů nebo externích poskytovatelů zdravotních služeb, což využívají především velké podniky.

Šéf VZP předpokládá, že zájem o příspěvek bude v prvních dnech obrovský. Systém je nyní ověřován v zátěžových testech, problémy ale podle Kabátka zcela vyloučené nejsou.