Piráti podle červnového modelu dál oslabují, na jejich koalici se STAN se téměř dotáhlo Spolu

Koalice Pirátů a STAN v červnovém volebním modelu agentury Kantar CZ setrvala na prvním místě, ale dál oslabila, a to především na straně Pirátů. Vedení si tak podle průzkumu udržela jen těsně před ODS, TOP 09 a KDU-ČSL sdruženými jako Spolu. Za nimi by se umístil vítěz posledních sněmovních voleb, hnutí ANO. To nicméně v modelu jednotlivých stran nadále disponuje převahou. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracoval Kantar CZ pro Českou televizi.

Aktuálně se počítá s tím, že některé strany budou kandidovat v podzimních volbách v koalici, agentura tudíž připravuje model pro tuto variantu, ovšem dále nabízí i model sledující podporu jednotlivých politických subjektů.

V modelu pro koalice se v červnu na prvních dvou místech umístila právě politická spojenectví. Vítězství by připadlo koalici Pirátů a STAN s 24 procenty, což je ovšem meziměsíčně propad o dva procentní body. Náskok snižují setrvale poslední měsíce, ještě v únorovém modelu měli 34 procent. V nynějším průzkumu je pokles dán především oslabujícími Piráty. Mimo jiné to vede k tomu, že příspěvek preferencí obou stran tvořících tuto koalici k jejímu celkovém výsledku se skoro vyrovnal.

A jelikož koalice Spolu posílila v aktuálním modelu o dva procentní body, téměř se na ně dotáhla. Měla by 23,5 procenta. „Voliči nespokojení s jednou z koalic Spolu a Pirátů se STAN by se ve velké míře přesunuli k té druhé. Proto je výsledek koalic velmi blízký součtu preferencí jednotlivých stran. V posledních dvou měsících dochází zejména k přesunu od koalice Pirátů a Starostů ke Spolu,“ přibližují autoři průzkumu.

Také hnutí ANO si v tomto modelu polepšilo a získalo by 21,5 procenta. Hnutí SPD rovněž posílilo, mělo by 12,5 procenta. To je dokonce o 2,5 procentního bodu víc než posledně. Nad pěti procenty potřebnými pro vstup jednotlivých stran do sněmovny by se umístila ještě Přísaha Roberta Šlachty se šesti procenty. Pod klíčovou hranicí by zůstali komunisté s 4,5 procenta i ČSSD s 3,5 procenta.

ANO poráží konkurenci, když ta není v koalicích

Pokud by všechny strany a hnutí kandidovaly samostatně, podle červnového modelu by první místo zaujalo hnutí ANO se ziskem 20 procent. Je to sice stále jeden z jeho nejnižších zisků od začátku měření, již druhé dotazování ale podle autorů průzkumu potvrzuje zastavení propadu a stabilizaci výsledku na současné hladině.

Volební model – strany samostatně
Zdroj: stat. chyba ±1/7. 6. až 18. 6. 2021/3 až ±3/0 p. b./Kantar CZ pro ČT/tech. CATI/977 resp.

V tomto modelu je pak znatelná ona ztráta preferencí Pirátů, kteří by byli druzí se čtrnácti procenty, což je o 2,5 procentního bodu méně než minulý měsíc. O 1,5 procentního bodu více má naopak STAN, který by tak byl jen s malým odstupem třetí se třinácti procenty. Následovalo by hnutí SPD, které v modelu posílilo na dvanáct procent, za ním by pak byla ODS s 11,5 procenta.

Nad pětiprocentní hranicí se v posledních modelech pohybuje ještě TOP 09, její aktuální zisk by byl 7,5 procenta. Se šesti procenty by pak i v tomto případě byla Přísaha. Toto hnutí, které si zažádalo o registraci teprve letos v březnu, sbírá podle výzkumu voliče především v řadách ANO, SPD a mezi nevoliči a částečně i mezi Piráty.

KSČM, ČSSD a KDU-ČSL se v modelu pohybují v rozmezí od tří do čtyř procent. Další subjekty by pak měly méně než dvě procenta.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 71. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 7. 6. až 18. 6. 2021 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 977 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,3 (u stran s nízkým ziskem) až 3,0 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 933 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,4 (u stran s nízkým ziskem) až 3,3 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.