Pieta v pankrácké věznici připomněla Miladu Horákovou i další oběti komunismu

Symbolickou minutu ticha drželi v úterý účastníci piety ve vazební věznici v Praze na Pankráci za právničku a političku Miladu Horákovou, která byla v této věznici před 73 lety popravena po vykonstruovaném procesu. Uctít její památku přišli zástupci obou komor parlamentu, vlády a armády, kteří připomněli i další oběti komunistické totality. Právě tento den si Česko připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu.

Řečníci poukazovali zejména na paralely mezi hrůzami v bývalém Československu po druhé světové válce a dnešní ruskou agresí na Ukrajině. „Tento příběh je aktuální právě v současnosti, kdy zde máme nejrůznější apologety ruského válečného chování, kteří se prohlašují za vlastence, šíří nejrůznější konspirace v době, kdy část společnosti zpochybňuje naše demokratické směřování a těmto dezinformacím slepě důvěřuje, a kdy zde bohužel máme také některé politiky, kteří tyto nálady neustále rozdmýchávají,“ uvedl místopředseda Senátu Jiří Drahoš (za STAN).

„Milada Horáková je bezpochyby obrovský symbol nezlomnosti a odvahy. Pro mě představuje především nesmírně pracovitého člověka s jasnými morálními zásadami, hlubokými duchovními hodnotami a s vírou v právní stát, ve svobodu a demokracii. Člověka natolik pevného, že ze svých postojů neslevil ani ve chvílích, kdy to dělali jiní. Osobnost, která svou nezdolností vadila komunistům natolik, že nenašli jinou cestu než se jí násilně, za podpory části veřejnosti, zbavit,“ prohlásil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Kvůli rozsáhlým stavebním úpravám areálu věznice včetně bývalého popraviště se letošní pieta uskutečnila v Památníku pankrácké věznice. Ze stejného důvodu nebyla akce přístupná veřejnosti.

Vzpomínka i na dalších místech

Horáková, právník Oldřich Pecl, štábní strážmistr SNB Jan Buchal a novinář Záviš Kalandra si ve vykonstruovaném procesu vyslechli 8. června 1950 trest smrti a 27. června byli v pankrácké věznici popraveni. Horáková se stala symbolem politických procesů v komunistickém Československu.

Na oběti komunismu v úterý lidé vzpomínali i na dalších místech – na pražském Újezdě, u památníku Milady Horákové u sídla Poslanecké sněmovny, v Hradci Králové, Terezíně, Olomouci a dalších městech.