Parlament plánuje škrty ve svém provozu, nabízí se omezení zahraničních cest

Události: Zahraniční cesty poslanců a senátorů (zdroj: ČT24)

Parlament připravuje milionové úspory na svém provozu. Poslanci, senátoři i zaměstnanci obou komor třeba omezí zahraniční cesty. Sníží se i náhrady zákonodárců. Více škrtů plánuje Poslanecká sněmovna. Začíná propouštěním – v první vlně od 1. října údajně zruší sedm úvazků, minimálně další tři od nového roku.

„Omezujeme individuální zahraniční cesty zaměstnanců, stejně tak omezujeme na nezbytné minimum doprovod zaměstnanců v případě, že doprovázejí poslanecké delegace,“ přiblížil kancléř Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Další úspory se týkají poslanců. Dostat mají podle předběžného návrhu rozpočtu méně peněz třeba na telefony a internet. „Z měsíční částky pět tisíc na tři tisíce korun, ale s tím, že to bude i částka paušální za celý rok. To znamená, že poslanci budou moci získávat na náhradách 36 tisíc korun ročně,“ upřesnil Plíšek.

Až šest milionů by pak měli ušetřit na zahraničních cestách. Sníží se výdaje na letenky či ubytování. Letos na to mají v rozpočtu asi 24 milionů, příští rok to má být 18 milionů.

„Udělali jsme celou řadu opatření, většinou v minulosti jezdily všechny poslanecké výbory na dvě zahraniční cesty. Kromě zahraničního a evropského začaly jezdit na jednu cestu během roku. Dbáme na to, aby ve chvíli kdy poslanci jezdí na kratší lety, aby si vybírali levnější verzi letenky,“ prohlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

O výsledku cesty navíc musí vždy poslanci informovat organizační výbor. A informace pak může Poslanecká sněmovna dál postoupit Senátu a nebo ministerstvu zahraničí, aby bylo jasné, jestli odpovídají zahraniční politice Česka.

Návrh rozpočtu na zahraniční cesty (v milionech korun českých)
Zdroj: ČT24

Senátoři mají zvážit své cesty, apeluje Drahoš

K iniciativě se vyjádřil i místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Není to o tom, že by se nemělo cestovat vůbec nikam, ale když někde vidím množství lidí v různých delegacích a když vidím, co se tam projednává, případně projednalo, bych v tomto byl více přes čísla,“ řekl Havlíček. „Díval bych se to, co nakonec z toho vyplynulo, co se změnilo a tak dále,“ doplnil.

Vedení Poslanecké sněmovny také požaduje, aby v jednom roce do stejné destinace nejezdili zástupci více výborů, ale vždy jen jednoho. A cesty chce víc koordinovat se Senátem.

„My máme každý rok apel na senátory, výbory, komise, aby zvažovali cesty, ale ty detaily budou skutečně řešeny až koncem roku. Můj odhad jako člověka, který to má v Parlamentu na starosti je, že bychom měli ušetřit dva až tři miliony,“ míní místopředseda senátu Jiří Drahoš, který je členem senátorského klubu STAN.

I v příštím roce by měla mít horní komora na zahraniční cesty kolem 13 milionů korun. Suma se v posledních letech nemění. A třeba letos mají za sebou 53 cest a zatím vyčerpali necelou polovinu rozpočtu. Ne vždy totiž senátoři rozpočet vyčerpají celý.