Pacienti a lékaři od června uvidí, kde měli předchozí den léky s omezenou dostupností

Od června bude mít Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) možnost označit léky s omezenou dostupností. Informaci o tom, která lékárna je měla předchozí den, uvidí pacienti v systému e-recept a lékaři ve stejném systému nebo svém lékařském softwaru. Náměstek ministerstva Jakub Dvořáček uvedl, že takových léků mohou být desítky či nízké stovky z asi 9 tisíc léčivých přípravků označených kódem SÚKL.

Podle údajů SÚKL výrobci v loňském roce nahlásili více než čtyři tisíce přerušení dodávek, v prvním čtvrtletí letošního roku jich bylo více než tisíc. „Množství výpadků v Evropě pořád roste. Lze očekávat, že to bude mít setrvalou tendenci ještě nějakou dobu,“ dodal Dvořáček. Na úrovni EU se podle něj podnikají kroky k větší lékové soběstačnosti, projeví se ale za pět nebo sedm let.

V prvních červnových dnech se ještě informace neobjeví, musí se nejprve správním úkonem označit konkrétní lék příznakem „omezená dostupnost“, který bude zveřejněn na stránkách SÚKL. Následující den musí lékárna na konci otevírací doby nahlásit jeho zásoby a od dalšího dne bude informace v e-receptu. Lékaři ji uvidí, když budou lék předepisovat, pacient si bude moci zobrazit 20 nejbližších lékáren, kde je lék skladem.

Zároveň si podle Dvořáčka lékárny takového léku nebudou moci objednat u distribuční firmy výrazně víc, než je jeho obvyklá spotřeba. O něco víc si budou moci objednat lékárny v nemocnicích. „Vyhneme se situaci, že jedna lékárna má 50 balení a druhá lékárna nemá žádný,“ uvedl. Tyto léky také nebude možné vyvážet do zahraničí.

V případě nedostupnosti léku jsou regulovány i ty podobné

Mezi prvními léky, které by mohly být označeny jako omezeně dostupné, zmínil Dvořáček například lék na astma ventolin, jehož výpadek výrobce oznámil v dubnu. Výrobce prozatím předpokládá obnovení dodávek v červnu.

„Počet výpadků bude záležet na tom, u jaké lékové skupiny k výpadku dojde,“ řekl vedoucí oddělení výpadků SÚKL Jakub Velík. Dodal, že v případě označení jednoho léku omezenou dostupností budou stejně regulované i léky, kterými jej mohou lékaři nahradit. Například v případě nedostatku jednoho typu antibiotika, kterým začaly problémy v dostupností antibiotik minulý rok, se postupně nedostatkovými staly i léky, kterými je lékaři nahrazovali.

Výrobci léků budou mít nově povinnost zajistit léky i poté, co oznámí lékovému ústavu výpadek v dodávkách. U léků, kde v minulosti výpadky nebyly, bude muset být zásoba na jeden měsíc, u ostatních dvojnásobná. Výjimku budou mít léky, které jsou na trhu méně než rok, nebo například některé léky a vakcíny na covid-19 nebo vakcíny na chřipku. Do konce roku bude přechodně povinnost snížená na polovinu.