TÉMA

E-recept

Čeští pacienti si nově mohou vyzvednout léky na elektronický recept i v řadě chorvatských lékáren

Češi si mohou nově vyzvednout léky na elektronický předpis ve více než 1 300 lékárnách v Chorvatsku. V tiskové zprávě o tom ve středu informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), zveřejnil také jejich seznam. Pacient tedy v chorvatské lékárně léky zaplatí, českou cenu mu pak na žádost vrátí zdravotní pojišťovna. Od poloviny června podobně funguje vydávání léků v Polsku. Ve všech zemích Evropské unie mohou pacienti uplatnit v lékárně původní papírový recept.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 19:48|

V některých zemích EU má být brzy možné vyzvedávat léky na český e-recept

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na český e-recept v některých zemích EU, například Chorvatsku, Polsku nebo Španělsku. Přesný termín musí stanovit Evropská komise na základě testování systému. Na tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podobně si budou moci léky vyzvednout v Česku i cizinci z těchto zemí. V současné době je možné vyzvednout léky v EU s papírovým receptem.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 15:40|

Paxlovid i test mají smysl jen pro rizikové pacienty, říká předseda odborné společnosti. Lék bude od ledna i mimo nemocnice

Přípravek paxlovid, který brání vážnému průběhu covidu-19, bude k dispozici na e-recept v lékárnách i mimo nemocnice. Zákon, který to umožní, bude platit od listopadu, účinný ovšem bude až k Novému roku. Podle předsedy Společnosti infekčního lékařství Pavla Dlouhého mohou lék předepsat prakticky všichni lékaři, ale ne každému, kdo si o něj řekne. K dispozici bude ohroženým skupinám, kterým při nákaze covidem hrozí hospitalizace či úmrtí.
31. 10. 2022|

Elektronický recept upozorní lékaře na vakcinace pacienta, lidem připomene termín přeočkování

Stát zpřístupní lékařům záznamy o všech nových očkováních jejich pacientů. Od ledna je budou moci zobrazit v systému elektronických receptů. Ministerstvo zdravotnictví počítá i s dalšími úpravami systému. Bude možné v něm evidovat i recepty na opiátové léky, takzvané recepty s modrým pruhem. Od března se budou elektronicky předepisovat i zdravotnické prostředky.
10. 11. 2021|

Lékárníci odhalují chyby spojené s medikamenty i jednou týdně

Téměř každý lékárník odhalí alespoň jednu chybu týkající se medikamentů měsíčně, dvě třetiny i častěji – jednou týdně. Může jít o špatnou kombinaci léků nebo jejich nesprávné dávkování. Vyplývá to z interního dotazování mezi členy lékárnické komory. Podle nich je v tomto ohledu důležitá spolupráce s lékaři.
13. 6. 2021|

Vojtěch čelil kritice za personální změny i situaci kolem covidu, byl prvním ministrem v době pandemie

Do čela resortu zdravotnictví se po Petru Arenbergerovi (za ANO) vrátí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jeden z Arenbergerových přechůdců, poslanec Adam Vojtěch (za ANO). Ten byl zároveň v minulosti i prvním ministrem, který resort řídil v období pandemie, než na svou funkci loni v září rezignoval. Kritice čelil nejen kvůli personálním změnám, ale právě i situaci kolem covidu. Za jeho významný úspěch lze naopak považovat zavedení e-receptu, který prosadil i přes odpor části zdravotnické veřejnosti.
25. 5. 2021|