Opozice kompletuje připomínky k pandemickému zákonu, s vládou znovu zasedne ve středu

Opozice podle dohody z jednání s vládou pošle ještě během úterý své připomínky k pandemickému zákonu. Ministerstvo zdravotnictví se je pokusí vypořádat. Pokud některé rozpory zůstanou, sešli by se představitelé stran znovu. Novinářům to po jednání ve sněmovně řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Cílem podle něj je, aby zákon projednala sněmovna ve čtvrtek.

Schůzky k dalšímu postupu při epidemii se ve sněmovně účastnili lídři opozičních stran, premiér Andrej Babiš (ANO), Hamáček a další ministři včetně šéfa resortu zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

„Dohodli jsme se, že dnes (v úterý) pošle opozice připomínky k vládnímu návrhu, ministerstvo se je pokusí vypořádat. Pokud budou některé s rozporem, tak se k tomu ještě sejdeme. Cílem je projednat pandemický zákon ve čtvrtek, na tom panovala shoda,“ uvedl Hamáček. Ministerstvo připomínky dostane v úterý do 15:00 a do 21:00 by se k nim mělo vyjádřit. „Abychom se tím ve čtvrtek mohli zabývat, toto je dobrá zpráva,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Návrh zákona, jak ho připravilo ministerstvo zdravotnictví, se liší jen v detailech od znění, které schválila vláda už loni v květnu. Zdravotnickému resortu dává návrh pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce. Upravuje také povolávání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu. Neumožňuje omezení volného pohybu. Má umožnit, aby k nejdůležitějším opatřením proti covidu-19 nebyl nutný nouzový stav. 

Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky Babiš označil většinu opozičních iniciativ za dobré či akceptovatelné. „Do zítřejšího (středečního) večera dají vědět a zítra ta jednání mají pokračovat,“ řekl. Schůzka by se měla uskutečnit ve středu v 19:00.

„Rýsuje se shoda, jak schvalovat pandemický zákon“

Konkrétní návrhy změn avizovala koalice stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). „Konečně to bylo věcné jednání,“ dodal předseda ODS Petr Fiala. Situaci podle něj prospělo, že vláda nedostala minulý týden souhlas opozice prodloužit nouzový stav a musela jednat s hejtmany a nyní se vrátit k rozhovorům s opozicí. „Rýsuje se shoda, jak schvalovat pandemický zákon, což je důležité, abychom mohli s pandemií bojovat účinněji, a ne jen stále prodlužovat nouzový stav.“

Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomněl, jak rychlá byla loni shoda na úpravě, která měla umožnit hlasování lidí v karanténě v krajských volbách. Pokud bude nadále panovat vstřícnost jako doposud, dohoda na pandemickém zákoně může být také velice brzy, míní.

Koalice Pirátů a STAN v předpisu postrádá například parlamentní kontrolu a úpravu otázky kompenzací. Piráti zdůrazňují, že každé zavedené opatření musí být jasně vyargumentované, STAN vyjasnění návratu dětí do škol i jejich testování, řeč má být i o testování ve firmách.

Předseda SPD Tomio Okamura prosazuje, aby měl kabinet zákonnou povinnost souběžně s opatřeními předkládat i kompenzace za ztráty, které tato opatření způsobí. Vychází z toho, že pokud by zásahy takto podvázané nebyly, opakovala by se situace, kdy „vláda naslepo vyhlašuje opatření, která, jak se ukáže, nefungují“, ale v jejichž důsledku mají podniky finanční potíže a lidé přicházejí o práci.

Brífink po jednání vlády s opozicí o restrikcích (zdroj: ČT24)

Hlas hejtmanů

„Nelze pořád pokračovat v uzavírání všeho. Odpovědnost za šíření pandemie je na každém z nás,“ komentoval dosavadní jednání předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS); právě hejtmani iniciovali poslední prodloužení nouzového stavu do konce měsíce, když hrozilo, že toto pondělí skončí. Nyní vítají možnost, že by se v pondělí mohly otevřít obchody – a že vláda s opozicí hledají náhradní režim.

„Vnímáme schválení pandemického zákona jako možnost přejít z nouzového stavu do tohoto právního rámce,“ dodal liberecký hejtman Martin Půta (STAN). „Příští pondělí bychom potřebovali vědět, jaká opatření připraví ministerstvo zdravotnictví, která by měla platit od 1. března. Stav, kdy v neděli čekáme, co bude platit od nedělní půlnoci, nebyl ideální ani pro občany, ani pro podnikatele.“