Očekávám, že senátoři balíček podpoří. Nemáme už moc času, míní Růžička

Interview ČT24 – Jiří Růžička, za TOP 09 (13. 10. 2023) (zdroj: ČT24)

Konsolidační balíček míří do horní komory. Senátor Jiří Růžička (nestr. za TOP 09) neočekává žádné obstrukce jako ve sněmovně. Je přesvědčený o tom, že senátoři přistoupí k balíčku racionálně a politické boje půjdou při jeho projednávání stranou. Podle něj si uvědomují, že opatření jsou kvůli vysokému deficitu rozpočtu nutná. Koalice by je ale měla podle senátora lidem lépe vysvětlit. Růžička byl hostem Interview ČT24.

„Jestli bude jednání dramatické? Spíš myslím že ne, ale rozhodně nebude zdlouhavé. V úterý budeme mít organizační výbor, tam to dostanou jednotlivé výbory, které budou mít na projednání tři týdny. A potom balíček půjde na plénum. Jsme předběžně domluveni, že bude 8. listopadu. Pak by prezident měl následně patnáct dnů a mohlo by se to stihnout do konce listopadu, což samozřejmě vzhledem k zákonu o státním rozpočtu je hraniční doba,“ popsal Růžička.

Myslí si, že Senát se zabývá víc než sněmovna daným problémem, politické pohledy na věc jsou podle něj méně silné, a proto balíček projednají jednotlivé výbory. „Mohou se tam vyskytnout nějaké námitky, ale nepředpokládám, že by byly politické či ideologické, spíš očekávám politickou podporu, protože si senátoři uvědomují, že jsme se dostali na hranu z hlediska deficitu a už nám moc prostoru nezbývá,“ upozornil Růžička.

Také zdůraznil, že v Senátu není zvykem obstruovat, na rozdíl od dolní komory, ale jednat racionálně a slušně. „Když jsem sledoval některé projevy ve sněmovně, rozhodně bych je nenazval jako projevy slušných lidí,“ podotkl Růžička.

Ústavní stížnost

Opozici ale musí dát za pravdu, že samotné hlasování o balíčku stanovené na konkrétní čas nebylo v souladu s jednacím řádem. „Ať to rozhodne Ústavní soud – a to si myslím, že je správné. A pokud žijeme v demokratické zemi, měli bychom ctít pravidla a měli bychom respektovat práva těch slabších, řekněme,“ doplnil Růžička.

Přestože i ekonomové tvrdí, že balíček není dostatečný, tak je Růžička rád, že se vládní koalice dokázala nakonec na opatřeních dohodnout. „Podařilo se jí najít jistý konsensus, ale obávám se, že se jí nepodařilo to úplně vysvětlit. A jestli něco neuděláme, tak už v kapse nebudeme mít vůbec nic. Zvlášť když jsme byli zvyklí si žít relativně dobře,“ varoval Růžička.