O povinném očkování se bavme později, řekl Philipp. Podle Maška je realistické jen pro vybrané skupiny

UK: Debata o povinném očkování (zdroj: ČT24)

Končící i nastupující vláda řeší otázku povinného očkování. Jeho zavedení pro klíčové profese a pro lidi nad 60 let prosazuje ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Argumenty pro i proti zazněly od poslanců Toma Philippa (KDU-ČSL) a Jiřího Maška (ANO) a poslankyně Karly Maříkové (SPD) v pořadu Události, komentáře.

Mašek upozornil, že Rakousko přistoupilo od února na plošnou povinnou vakcinaci, podle poslance je v Česku ale „realistickým plánem“ takto očkovat vybrané skupiny obyvatel. Ti by pak mohli být dobrým příkladem pro ostatní a následně tak vakcinaci zpropagovat. „Jsou to lidé, kteří se v rámci své profese setkávají s jinými občany,“ uvedl. V případě lidí nad šedesát let jde podle Maška zejména o jejich ochranu.

Philipp uvedl, že je v současnosti nutné aplikovat zejména posilující dávky. „Není důvod se v tuto chvíli trápit s těmi občany, kteří nechtějí vakcínu, a rozjitřovat situaci,“ řekl místopředseda sněmovního zdravotnického výboru. Na debatu o povinném očkování podle něj bude ještě čas.

Maříková prosazuje dobrovolnost očkování, a to i kvůli obavám z odlivu zaměstnanců určitých profesí. Upozornila, že vakcína nezabraňuje nakažení virem, ale snižuje pravděpodobnost vážného průběhu.  „Není nutné lidi násilně nutit k tomu, aby se očkovali,“ řekla poslankyně s tím, že dlouhodobé vedlejší účinky očkovacích látek nemusí být stále známé. „Byla bych s tím hodně opatrná, měli bychom se soustředit na rizikové skupiny,“ uvedla.

Mašek upozornil, že obavy o odliv pracovníků z určitých profesí po zavedení očkovací povinnosti panovaly i v zahraničí. „Hrozili, že třeba pět až deset procent lidí ze zaměstnání odejde. Potom to bylo v jednotkách nebo jen ve zlomcích procent,“ řekl.

Opatření budou sofistikovaná, řekl Philipp

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že SPD připravuje správní žalobu na „nepřijatelná“ opatření, která „hrubě porušují práva lidí“. Podle Maříkové strana žalobu již podala, týká se prokazování bezinfekčnosti při vstupu do služeb pouze dokladem o očkování nebo prodělání nemoci. „Antigenním testem se ale můžete prokázat do sociálních a zdravotních služeb. Opatření nejen že je diskriminující, ale postrádá i logiku,“ řekla Maříková.

Za vládní opatření se postavil Mašek. Nutné je podle něj omezit kontakty mezi lidmi, dobrým tahem podle něj například byl zákaz vánočních trhů. Na nich by lidé nenosili respirátory a koncentrovali se v jednom místě, uvedl.

Opatření budoucí vlády budou podle Philippa sofistikovaná, a proto v souladu s ústavou. Nemělo by podle něj tak v budoucnu dojít k tomu, že je zruší soud, i když se to stoprocentně vyloučit nedá, řekl poslanec.

V tuto chvíli podle Philippa restrikce k omezení kontaktů situaci již nevylepší. Pomoci by naopak mohlo aplikování posilujících dávek. Nutné je podle něj připravit se na distribuci pacientů mezi nemocnicemi, aby nedošlo k jejich přetížení. „Základ je logistika a správné léčení v primární péči,“ zakončil.