Nový systém by mohl usnadnit trasování nakažených, využívá ho už několik laboratoří

Události: Změny v systému trasování (zdroj: ČT24)

Hygienické stanice uvažují o změně způsobu trasování při dohledávání možných nakažených. Omezit by se měl počet lidí, které hygienici kontaktují. Vládu o tom v pondělí informoval ministr zdravotnictví. Chce tím ulevit přetíženým stanicím v ohniscích nákazy. Pomoct by měl i jednotný systém, který vzniká v Olomouci v rámci Chytré karantény.

Vzorky v olomoucké fakultní nemocnici už na odběrovém místě dostanou čárový kód, ve kterém jsou všechna data o testovaném. Stejný přitom mají i v tamní laboratoři. Ne všude však je systém v nemocnici a laboratoři totožný.

„Laboratoře mají různé laboratorní systémy a zadávají data různým způsobem,“ popsala vedoucí laboratoře Ústavu molekulární a transplantační medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci Vladimíra Koudeláková.

Například digitalizace jedné žádanky pak zabere i několik minut. Společný systém při stovkách vzorků tak může ušetřit i hodiny práce. Funguje tak, že po ukončení testování jsou výsledky vzorků za několik minut importovány do systému, hned poté přijde textová zpráva s výsledkem.

Během týdne by se systém měl propojit i s dalšími databázemi. Ti, kteří dostanou textovou zprávu s pozitivním výsledkem, tak po kliknutí na odkaz budou moci zadat jména těch, se kterými se potkali.

„Mohou přihlásit všechny své kontakty a odeslat,“ popsala Koudeláková s tím, že do databáze by se pak k informacím měly dostat hygienické stanice. „Tímto jim odpadne část práce pro trasování,“ dodala Koudeláková. 

Systém nyní funguje v několika laboratořích. Už týden ho testují třeba v Praze na Bulovce. „Přínos tam je jednoznačný. Nemusíme to řešit vlastními silami a věříme, že s dalším rozvojem bude daný přínos ještě větší,“ uvedl Martin Koníř, tamní náměstek pro ICT (Úsek informačních a komunikačních technologií).

Odborníci se zatím neshodli, koho ještě trasovat a koho už ne

Ministerstvo zdravotnictví teď zároveň chystá novou metodiku pro trasování kontaktů nakažených. I na pondělní radě vlády se diskutovalo o tom, že by hygienici trasovali jen ty, se kterými se nakažený přímo potkal, a nikoliv i kontakty těchto dalších lidí.

„Je to téma, kterým se budou tento týden zabývat epidemiologové a kliničtí odborníci,“ řekl ministr zdravotnictví  a místopředseda Rady vlády pro zdravotní rizika Adam Vojtěch (za ANO). Ten také informoval, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů koronaviru.

„I sám ministr zdravotnictví řekl, že na to není jednotný odborný názor,“ vyjádřil se k záležitosti ministr vnitra a rovněž místopředseda Rady vlády pro zdravotní rizika Jan Hamáček (ČSSD). Zda ke změně dojde, by mělo být jasné do příštího týdne.