Nešetříme Babiše, ale systém, tvrdí Hohlmeierová. České úřady podle ní nejsou transparentní

Události: Hohlmeierová o pravidlech pro střet zájmů (zdroj: ČT24)

Evropský parlament ve čtvrtek probírá pozměňovací návrhy k rezoluci související s únorovou návštěvou členů kontrolního výboru v Česku. Podle šéfky výboru Moniky Hohlmeierové v tuzemsku neexistuje efektivní systém pro nakládání s evropskými penězi. Za problematické považuje třeba to, že úřady se při posuzování možného střetu zájmů řídí čestnými prohlášeními politiků. Hlasovat o návrhu usnesení by europoslanci měli v pátek.

Rezoluce vyjadřuje politování nad tím, že Babiš stále kontroluje Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což podle textu „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce“. Návrh textu rovněž vyzývá EK k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Kontrolní výbor už na začátku května vyzval české úřady, aby se údajným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) zabývaly, a jeho samotného, aby odstoupil nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se střet zájmů skutečně prokáže.

Poslancům vadí, že se tuzemská praxe liší od jiných evropských zemí a české úřady se spoléhají na čestná prohlášení politiků. Komise by podle výboru měla stanovit standardy pro střet zájmů, aby si členské země neurčovaly vlastní pravidla. „Není možné, aby si každý sám vytvářel pravidla, která velice hezky fungují pro ty, kteří z toho těží výhody,“ zdůrazňuje Hohlmeierová.

V Česku podle ní neexistuje efektivní systém či jasný mechanismus, který by předcházel střetu zájmů. Kritizuje například roztříštěnost odpovědnosti jednotlivých úřadů, což má za důsledek malou transparentnost celého systému.

Hohlmeierová: Nenecháme si nasadit roubík

Podotýká také, že výbor, kterému předsedá, nevyšetřuje českého premiéra, ale systémové problémy a způsob, jak probíhají platby. „Nenecháme si nasadit roubík jenom proto, aby mohli někteří lidé lépe prosazovat svoje zájmy,“ prohlásila ve čtvrtek německá europoslankyně.

„Připadá mi ironické, že lídři, jako je pan Babiš, tolik kritizují evropský projekt, tolik kritizují Evropský parlament, a přitom zároveň mají takový prospěch z evropských fondů, až příliš velký prospěch,“ doplnila na brífinku europoslankyně Lara Woltersová.

Poslanci také již dříve vyzvali Evropskou komisi, aby dokončila auditní zprávu, o jejímž konečném znění se zatím dohaduje Brusel s Prahou. Její text dosud nebyl oficiálně zveřejněn, z informací, která dosud zveřejnila média, ale vyplývá, že auditoři jsou přesvědčeni o tom, že střet zájmů u Babiše existuje – že má na Agrofert, který je vložen do svěřenských fondů, stále vliv.

Mezi závěry auditu a návrhem usnesení Evropského parlamentu je podle Hohlmeierové zřetelný rozdíl. „Existuje jasný rozdíl mezi politickým usnesením, ve kterém konstatujeme své dojmy, které jsme získali jakožto výbor pro rozpočtovou kontrolu. Druhá věc, naprosto nezávislá na tom, je audit, šetření Evropské komise. To neznamená, že do doby, kdy Komise nedokončí svůj audit, o tom nemůže nikdo nic říkat,“ konstatuje.

Výhrůžky smrtí českým europoslancům

Český premiér květnové závěry europoslanců odmítl a ostře se ohrazoval i proti práci kontrolní komise Evropského parlamentu. Její české členy – Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) – označil zprvu za „vlastizrádce“, zač se později omluvil. Trvá však na svém hodnocení předsedkyně komise Moniky Hohlmeierové, kterou považuje za pomatenou, domnívá se, že urazila české zemědělce a že problematice dotací nerozumí.

Tvrzení o tom, že se europoslanci snaží politicky ovlivnit práci auditorů, Hohlmeierová odmítla. „Babiš se snaží dělat ze sebe oběť. Není obětí, je odpovědný za stát, měl by být odpovědný za to, co dělá. Měl by dávat odpovědi, měl by být transparentní a konstruktivně spolupracovat,“ míní německá politička. Český premiér podle ní místo spolupráce volil během únorové mise i po ní urážky a členové mise se v Česku setkali s „agresivitou, kterou dosud nezažili“.

Zdechovský ve čtvrtek na brífinku popsal, že po Babišově prohlášení on i zbytek jeho rodiny dostal tisíce výhrůžek, v nichž autoři popisovali například to, jak europoslance zavraždí. „Mým dětem chodily obrázky, jak se po druhé světové válce věšeli kolaboranti. Přišlo jich několik tisíc. Měli jsme policejní ochranu,“ doplňuje.

Peksa mluví o podobné zkušenosti, výhrůžky podle něj ještě neustaly. „To je nová věc a zcela nový rozměr,“ okomentovala zkušenosti českých europoslanců Hohlmeierová. Zdechovský konstatoval, že policie několik pachatelů vypátrala a zahájila s nimi trestní řízení.