Výbor europarlamentu vyzval Komisi k zastavení plateb Agrofertu a nulové toleranci

Kontrolní výbor Evropského parlamentu vyzval české úřady k lepší kontrole případného střetu zájmů, ve kterém podle Bruselu je premiér Andrej Babiš (ANO) ve vztahu k Agrofertu, a k nulové toleranci. Poslanci se obrátili i na samotného Babiše, který by měl podle nich buď rezignovat, nebo se od Agrofertu lépe odstřihnout. Evropská komise by pak měla podle výboru zastavit platby pro Agrofert. Europoslanci se zabývali zprávou z únorové návštěvy skupiny europoslanců v Česku. Proti její činnosti se premiér ostře ohradil, poslankyni Moniku Hohlmeierovou, která skupinu vedla, označil za „totálně pomatenou“.

Členové výboru Evropského parlamentu se spojili videokonferencí, podle jeho člena a také člena skupiny europoslanců Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) je výsledkem „dvanáct jasných doporučení k Evropské komisi, ale i členským státům, i k České republice“. Doporučení jsou nezávazná.

Europoslanci vyzvali české úřady, aby se údajným střetem zájmů Andreje Babiše zabývaly, a jeho samotného, aby odstoupil nebo přestal přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se střet zájmů skutečně prokáže. O tom jsou členové výboru na základě zprávy kontrolní komise přesvědčeni.

„V České republice je stále největším příjemcem dotací z EU premiér a to je situace, kterou musíme vyřešit co nejrychleji,“ je přesvědčen německý europoslanec Daniel Freund z frakce zelených. „Jediný způsob, jakým se vyhnout střetu zájmů, je buď to, že nebude premiérem, nebo se zbaví holdingu. Holding je s ním očividně propojen a on má možnost jej ovlivňovat,“ dodal Tomáš Zdechovský.

Podle europoslanců ze závěrů mise vyplývá, že české úřady střety zájmů neumějí kontrolovat a že záleží především na čestném prohlášení dotčeného politika. Zpráva proto vyzvala úřady v Česku, aby co nejdříve odstranily nedostatky v „odhalování, prevenci a odstraňování střetu zájmů“.

Vzkaz Komisi

Poslanci také vyzvali Evroskou komisi, aby dokončila auditní zprávu, o jejímž konečném znění se zatím dohaduje Brusel s Prahou. Její text nebyl zatím oficiálně zveřejněn, z informací, která dosud zveřejnila média, ale vyplývá, že auditoři jsou přesvědčeni o tom, že střet zájmů u Babiše existuje – že má na Agrofert, který je vložen do svěřenských fondů, stále vliv. 

Český premiér to odmítá a ostře se ohrazoval i proti práci kontrolní komise Evropského parlamentu. Její české členy – Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) – označil zprvu za „vlastizrádce“, zač se později omluvil. Trvá však na svém hodnocení předsedkyně komise Moniky Hohlmeierové, kterou považuje za pomatenou, domnívá se, že urazila české zemědělce a že problematice dotací nerozumí.

Evropský parlament dostal návrh usnesení odsuzující výroky českého premiéra, kvůli opatřením proti šíření koronaviru o něm však nehlasoval. Změnit by se to mohlo až v červnu. K nynějšímu jednání kontrolního výboru se Babiš již vyjádřit nechtěl, pouze ujistil, že žádný střet zájmů nemá a že vyhověl novelizované podobě českého zákona o střetu zájmů. „A dál to nechci komentovat, protože se bojím, že bych se musel následně omlouvat za ten komentář,“ uvedl.

Na závěry kontrolní mise reagoval také mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, který je označil za „skandální zásah do probíhajícího auditního řízení“.