Předseda europarlamentu chce Babišovy výroky řešit s šéfy Rady a Komise

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli se kvůli výrokům českého premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu europoslanců obrátí na šéfy Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a Evropské rady Charlese Michela. Sdělila to mluvčí předsedy europarlamentu. Sassoli a šéfové parlamentních frakcí se věcí zabývali na žádost předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniky Hohlmeierové, kterou Babiš označil za pomatenou. Ve čtvrtek by měl EP hlasovat o usnesení, v němž podle dosavadních informací Babiše za urážky a možný střet zájmů zkritizuje.

Německá europoslankyně se na Sassoliho obrátila kvůli Babišově reakci na kontrolní misi, kterou spolu s dalšími členy výboru poslední únorový týden podnikla v Praze, aby zjišťovala fakta o premiérově možném střetu zájmů. Podle Hohlmeierové dospěla návštěva k závěru, že Česko nemá jasná pravidla pro řešení situací, které by mohly být vnímány jako konflikt zájmů.

Premiér poté nazval české europoslance a členy mise Mikuláše Peksu (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) vlastizrádci, samotnou Hohlmeierovou označil za pomatenou. Babiš se později za svá slova na adresu českých členů Evropského parlamentu omluvil.

„Předseda EP bere tuto věc velmi vážně. Diskutovala o ní konference předsedů a dospěla k všeobecné shodě, že postoj k delegaci byl nepřijatelný,“ sdělila mluvčí Delphine Colardová.

Sassoli nyní bude podle mluvčí záležitost řešit s předsedkyní Komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem Rady Charlesem Michelem. Belgičan Michel jako šéf Evropské rady předsedá unijním summitům, tedy pravidelným jednáním hlav států a vlád zemí Unie.

Návrh usnesení kritizuje urážky i možný střet zájmů

Evropští poslanci se chystají Babišovy slovní útoky odsoudit. Vyplývá to z návrhu usnesení, o němž bude europarlament hlasovat příští čtvrtek. Babiše v něm kritizují rovněž za to, že se stále nezbavil podezření ze střetu zájmů a ovládá podle nich holding Agrofert.

EP v návrhu rezoluce „rázně odsuzuje užití urážlivých výrazů“ Babišem a označuje za nepřijatelné, že europoslanci kvůli své práci dostávají výhrůžky.

Rezoluce vychází z debaty o zneužívání peněz z unijního rozpočtu, kterou poslanci vedli v lednu a v níž řada z nich situaci v Česku kritizovala. Usnesení vyjadřuje politování nad tím, že Babiš stále kontroluje Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce“.

Poslanci v návrhu rovněž vítají obnovení vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž je premiér podezřelý ze zneužití evropských dotací na stavbu stejnojmenné farmy. Babiš obvinění odmítá.

Návrh poslanecké rezoluce také vyzývá Evropskou komisi, aby navrhla nástroj, který by konfliktům zájmů napříště efektivně zabránil. Členské země by podle poslanců měly přijmout společný etický standard pro politiky, který by podobným situacím předešel.

Usnesení, jehož text se ještě může změnit, připravili zástupci všech hlavních politických skupin. Podle dosavadních informací se na jeho podpoře shodují i členové liberální frakce, do níž patří i europoslanci Babišova hnutí ANO.

Europoslanci dostávají výhružky

Podle Hohlmeierové čelí Babišem uražení europoslanci výhružkám smrtí a jeden z nich dostal policejní ochranu. Bavorská policie ve čtvrtek uvedla, že vyšetřuje výhružky, které německá politička dostala z Prahy.

Zdechovský už dříve řekl, že podal kvůli výhružkám, které dostává, trestní oznámení a stejně jako Peksa zvažuje další právní kroky. Babiš v úterý na Twitteru napsal, že výroky asi přehnal a že se omlouvá.

Loňská zpráva auditorů EK, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.