Nemocných s černým kašlem je v Česku téměř 6400, za týden jich přibylo 1100

Za týden přibylo 1100 nových případů černého kašle, jde letos o druhý nejvyšší týdenní nárůst. Celkem lékaři od začátku roku evidují 6397 nakažených, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle údajů ze zdravotnických ročenek bylo více případů na českém území jen v roce 1959, tedy rok po zahájení povinného očkování.

„Při interpretaci je třeba vzít v úvahu, že data z tohoto týdne mohou být ovlivněna pondělním velikonočním svátkem, kdy neprobíhala školní výuka a byly zavřené ordinace praktických lékařů,“ uvedl ve zprávě SZÚ. Podobně hodnotil také 1044 případů z minulého týdne.

„Jsme zatím asi na špici. Nicméně v loňském roce podobně případů mělo Dánsko, oni okamžitě zavedli očkování těhotných. Podobná situace byla v Nizozemsku, opět zavedli očkování těhotných a snížili velmi výrazně nemocnost do jednoho roku života,“ popsala epidemioložka Kateřina Fabiánová ze SZÚ.

Nejvíce nemocných je ve skupině 15 až 19 let, tvoří podle SZÚ necelou třetinu případů. Medián věku nakažených je 25 let. Onemocnělo také 101 dětí do jednoho roku věku, které nákaza ohrožuje více než jiné skupiny, protože ještě nemusí mít dokončené třídávkové povinné očkování. Ochrana proti černému kašli je součástí takzvané hexavakcíny aplikované přibližně v devíti týdnech, čtyřech měsících a roce.

Primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý se domnívá, že statistika není úplně přesná kvůli Velikonocům a uvidí se, jaká bude nemocnost v následujících dvou týdnech. „Na druhou stranu tady máme velikou skupinu vnímavých osob. Dokonce více než padesát procent všech nakažených je ve věku od pěti do dvaceti let. Musíme se podívat na důvody a musíme zkoumat, proč tyto děti nejsou očkované. Máme tady opravdu velmi vnímavou masu neproočkovaných a nepromořených dětí,“ upozornil.

V této souvislosti také uvedl, že deset procent dětí nedostane posilující dávku v pěti a deseti letech věku. „A to je z mého pohledu nejdůležitější věc, kterou je potřeba řešit. Měli bychom vyzývat rodiče, aby se dostavili na doočkování, abychom to zlomili,“ dodal.

Primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý o nových případech černého kašle (zdroj: ČT24)

SZÚ eviduje zatím tři úmrtí lidí, u kterých se prokázala mimo jiných zdravotních potíží i nákaza černým kašlem. Poslední bylo na konci března měsíc staré dítě, které mělo oboustranný zápal plic a vedle černého kašle čtyři další infekce. Žádné další úmrtí v minulém týdnu do statistik nepřibylo.

Hospitalizaci potřebovalo asi 2,5 procenta nakažených, tedy 160 lidí, z nich třiapadesát bylo dětí do jednoho roku, osmnáct mladých ve skupině s nejvyšší nemocností a třiadvacet starších 75 let.

Téměř šestina nakažených v celém Česku je z Jihočeského kraje (1059 případů), dále je nejvíce nakažených ve Středočeském kraji (937), na Vysočině (723) a v Praze (666). Naopak nejméně v Olomouckém (122) a Karlovarském kraji (52). U osmnácti nemocných lékaři prokázali import ze zahraničí, 14 nemocných jsou uprchlíci z Ukrajiny.

  • Inkubační doba černého kašle je sedm až 21 dní.
  • Zpočátku se projevuje jako běžné respirační onemocnění.
  • Při podezření lékaři doporučují zůstat několik dnů doma, stále je totiž zvýšený výskyt akutních virových onemocnění a ne každé projevy spojené s rýmou, kašlem a teplotou musí být tímto onemocněním.
  • Člověk by měl zbystřit, pokud příznaky trvají dlouho a na kašel nezabírají léky. Nejsilnější záchvaty jsou v noci.
  • Bez laboratorního vyšetření je téměř nemožné nemoc potvrdit. Právě proto lékaři provádějí PCR test.
  • Pokud se nákaza černým kašlem potvrdí, měl by podle lékařů pacient vyrazit z ordinace rovnou domů a zavřít se do karantény.
  • Při léčbě antibiotiky je infekční zhruba pět dnů, bez nich až čtyři týdny.

Přeočkování

Odborníci doporučují přeočkování zejména těhotným ženám, protože po porodu ochrání jejich protilátky i novorozence. Rodiče by také měli zkontrolovat, zda jejich děti byly přeočkovány v pěti až šesti a znovu v deseti až jedenácti letech. Vakcín pro děti, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, je podle ministerstva dostatek.

Vakcíny pro přeočkování dospělých si mohou lékaři v současné době objednat jen pro těhotné, pro ostatní by měly být podle dřívějších informací dostupné ve druhé polovině dubna. Dospělým je zdravotní pojišťovny nehradí, stojí od 700 do 1500 korun, lidé si je ale mohou zpětně od pojišťovny nechat částečně proplatit. Do konce dubna se má podle ministerstva sejít komise, která úhradu jednoho přeočkování v dospělosti projedná.

Ze šesti tisíc vakcín pro těhotné je vyčerpaná necelá třetina

Lékaři mohou od pátého dubna objednávat vakcíny pro své těhotné pacientky. Podle manažera očkovacích center Avenier Martina Nesrsty je pro těhotné ženy vakcín dostatek. „Na základě požadavku, aby se očkovaly těhotné ženy, jsme pro ně vyčlenili tři tisíce vakcín Adacel a tři tisíce Adacel Polio, to by mělo situaci bezpečně pokrýt,“ uvedl Nesrsta.

Lékař, který vakcínu objedná, by podle něj měl vždy distributorovi potvrdit, že ji poptává pro těhotnou pacientku. Denně dostane distributor stovky objednávek od lékařů. V současné chvíli je podle Nesrsty vyčerpaná zhruba necelá jedna třetina z vyčleněných šesti tisíc.

„Tohle je řešení na čtrnáct dnů, než budou větší zásoby,“ dodal Nesrsta k přednostnímu očkování těhotných.

„My jsme také zaktivovali Sdružení praktických lékařů a Českou gynekologickou a porodnickou společnost, aby podporovaly gynekology a porodníky, aby očkování ženám nabízeli nebo jim to alespoň nerozmlouvali. Byly totiž i takové případy, že gynekolog očkování ženě rozmlouval,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Že očkování proti černému kašli pacientkám nabízejí, potvrzuje i ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí Jaroslav Feyereisl. „Pokud vakcíny máme, ženy očkujeme,“ řekl. Tamní lékařka Marcela Křížová se očkováním proti černému kašli zabývá dlouhodobě. „Doporučujeme to už od roku 2015, ale to nebyl velký zájem. Teď zájem vzrostl, takže dokud byly vakcíny, my jsme naočkovali třeba padesát žen týdně. Teď zase nebyly, ale máme slíbeno, že přijde dodávka speciálně pro nás, třeba až 150, a to vyočkujeme,“ popsala lékařka.

Podle Chlíbka by se ženy měly nechat očkovat od třetího trimestru, tedy od 27. týdne těhotenství. Podle odborných studií se v totiž závěru těhotenství přenáší nejvíc protilátek na plod a novorozence. Protilátky pak stoupají v průběhu čtrnácti dnů až měsíce – ideální je proto na očkování zajít nejpozději měsíc před porodem. Pokud to žena nestihne, může ale přijít i pár dní před termínem porodu. „Lepší tehdy než vůbec,“ dodal Chlíbek. Očkování doporučují odborníci matkám i těsně po porodu nebo v průběhu kojení, i skrze mateřské mléko dítě přijímá protilátky, i když už v menším množství než v děloze.