Nekula podal k antimonopolnímu úřadu a obchodní inspekci podnět kvůli cenám cukru

ČT24: Brífink po jednání o zdražování potravin (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal kvůli výraznému zdražení cukru v obchodních řetězcích podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Chce, aby prověřil jeho výrazné zdražení na podzim loňského roku. Kvůli slevovým akcím při prodeji cukru se obrátil na Českou obchodní inspekci (ČOI) kvůli možnému klamání spotřebitele. Oznámil to po jednání se zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků kvůli vysokým cenám potravin. Podle Nekuly zvýšení přirážek u některých obchodníků neodpovídá růstu nákladů. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza už dříve podobná podezření odmítl.

„Někteří hráči na českém trhu se snaží poškodit spotřebitele svojí snahou maximalizovat zisky. Je to pro mě neakceptovatelné a chci činit kroky, které to budou eliminovat,“ avizoval Nekula podnět ministerstva k antimonopolnímu úřadu s tím, že podle něj v souvislosti s cukrem „zaostala hospodářská soutěž.“ 

Data Českého statistického úřadu (ČSÚ) podle ministra ukazují, že zvýšení obchodních přirážek bylo extrémní a u některých subjektů neodpovídá růstu nákladů. Již dříve Nekula upozorňoval na to, že loni od září do prosince podle ČSÚ stoupla cena jednoho kilogramu cukru v obchodech o 77 procent. A nejde zdaleka o jedinou zdražující se potravinu. 

„Za poslední tři měsíce loňského roku stoupla cena cukru u obchodníků o zhruba 77 procent. U zpracovatelů kvůli cenám energií o 51 procent,“ řekl ministr na brífinku. U cen cukru podle něj došlo k extrému u připočtení marží. „Máme za to, že nešlo o individuální jednání, ale došlo k nějakému koordinovanému nárůstu,“ dodal.

Nekula o cenách potravin jednal s prezidentem Agrární komory Janem Doležalem, prezidentkou Potravinářské komory Danou Večeřovou a prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou. Schůzku hodnotil jako velmi úspornou a dodal, že zástupci svazů podle něj nevyužili možnosti diskuze. „Všichni měli šanci vyložit karty na stůl. Bohužel ne všichni této příležitosti využili,“ podotkl. 

Obchodní řetězce podle něj využily zvýšené poptávky před Vánoci a cukr neúměrně zdražily. „Když jsem nastupoval před rokem na post ministra, předsevzal jsem si, abychom tu měli férové podmínky a nedošlo ke zvýhodňování,“ řekl. 

Klamání spotřebitele a slevové akce

Během posledních měsíců loňského roku se podle Nekuly řetězce rovněž dopustily klamání spotřebitele během takzvaných slevových akcí, kvůli čemuž podal resort podnět také k České obchodní inspekci (ČOI). 

„Zaznamenali jsme podnět, kdy je nabízen krystalový cukr a krupice cukr za 40 korun, jako že ve slevě bude například za 33 korun. V tento okamžik to není žádná sleva, pokud dle oficiálních dat ČSÚ je to v tento okamžik cena běžná,“ vysvětloval Nekula. 

Ministr kvůli vysokým spotřebitelským cenám cukru a vajec na konci ledna obchodním řetězcům poslal dopis, ve kterém je vyzval, aby vysoký růst cen vysvětlily. Obchody by podle něj neměly současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému zvyšování zisku.

V dalších týdnech chce ministerstvo prověřit i ceny dalších komodit, jako jsou vejce, jablka, brambory, mléko nebo maso. S vlastním šetřením cen potravin přitom už začal i antimonopolní úřad. Výsledky chce zveřejnit do dvou měsíců.

Přestože po pondělní schůzce viní ministr z nárůstu cen potravin hlavně prodejce, zástupci svazů se znovu neshodli, kdo za něj může. „Bavili jsme se o cukru a ten hlavní dodavatel v Česku má šedesát procent trhu a je třikrát ziskovější, než jsou obchodní řetězce, takže pokud tady někdo vydělává na té situaci, tak obchody to rozhodně nejsou, a je jedině dobře, že to antimonopolní úřad ověří,“ řekl po jednání prezident svazu obchodu Prouza. 

Obvinění odmítl i prezident Agrární komory Doležal. „Jako zemědělci, si myslím, máme svědomí čisté. Data ohledně nákladů na pěstování a realizačních cen jsou veřejně dostupná a je na nich vidět, že zemědělci ceny nezvyšují,“ řekl. 

Prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová pak upozornila, že za růst cen podle ní pořád nejvíc můžou rostoucí náklady. „Těžko můžeme stabilizovat, nebo dokonce snižovat ceny v době, kdy všechny náklady rostou,“ uvedla. 

Události: Úřady prověří ceny cukru (zdroj: ČT24)

Vysoké marže a ceny cukru

Na závěr brífinku vyzval Nekula spotřebitele, aby v případě zaznamenání dalších porušení podali oficiální podnět. „Spotřebitelé mají velkou moc a je důležité, aby tu moc využívali. A my jsme tomu nápomocní,“ uvedl.

Agrární komora již dříve odmítla, že by za zdražováním potravin byli zemědělci. Podle Doležala si vůči obchodním řetězcům, které ovládají většinu trhu, nemohou diktovat podmínky. „Není možné očekávat zázračné řešení tohoto vleklého problému od jedné schůzky. Nicméně pokud chceme skutečně pochopit nějaký problém, je třeba nejdříve důkladně zanalyzovat situaci,“ řekl. 

Šéf svazu průmyslu a obchodu Prouza již dříve uvedl, že komentáře ministra o cenách cukru považuje za nelegální snahu o určování cen na trhu. Minulý týden řekl, že z jednání neočekává žádný zásadní posun a půjde na něj s jasným právním stanoviskem. „Zákon vysloveně zakazuje, aby spolu konkurenti sdíleli citlivé informace,“ řekl. Prouza kritizoval také to, že na schůzku ministr nepozval zástupce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). 

Zdražování potravin
Zdroj: ČT24

Přehled nárůstu inflace a cen

Spotřebitelské ceny v České republice vzrostly v lednu meziročně o sedmnáct a půl procenta. Tempo inflace tak zrychlilo – ještě v prosinci byly ceny vyšší o necelých šestnáct procent.

Při cenovém srovnání některých potravin v obchodech mezi lednem loňského roku a tím letošním, jsou u některých produktů vidět výrazné nárůsty. Téměř na dvojnásobku jsou již zmíněný cukr krystal a vejce. Zhruba o osmdesát procent rostla cena u moučkového cukru a nárůst o dvě třetiny je viditelný u vepřového sádla nebo roztíratelného rostlinného tuku.

V lednu také meziročně výrazně podražila elektřina, teplo, teplá voda nebo zemní plyn. Právě navýšení cen energií způsobené koncem úsporného tarifu a přechodem na cenové stropy podpořilo inflaci nejvíce.