Za drahými potravinami je chybějící konkurence i ceny energií, příčiny jsou komplexní, zaznělo v Událostech, komentářích

Vysoké ceny potravin (zdroj: ČT24)

Do dvou měsíců by měl mít antimonopolní úřad na stole první data z šetření, kdo na zdražování potravin vydělává nejvíc, řekl ve středečním pořadu Události, komentáře jeho předseda Petr Mlsna. Další dva hosté – prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouz a prezident Agrární komory Jan Doležal – se shodli na tom, že by snížení cen mohlo pomoci nulové DPH u základních potravin.

„Češi byli rekordmany v plýtvání potravinami, v Česku se vyhazovalo pětadvacet procent potravin. Teď vidíme že plýtvání klesá. Češi daleko víc plánují své nákupy, ale i víc vyhledávají slevové akce,“ poznamenal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

K nárůstu cen potravin podle něj dochází především tam, kde má obchod jednoho dominantního dodavatele. „Tam je třeba pozornost zaměřit, tam dochází k využívání situace,“ řekl.

Návrh snížení DPH u základních potravin

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by měl podle Prouzy splnit slib, že navrhne snížení DPH. „Nulové DPH u základních potravin by se mohlo vyvážit například zdražením nezdravých potravin,“ řekl s tím, že se prodlužuje délka života, ale nikoliv jeho kvalita, což je důsledek nekvalitního stravování.

„Snížit DPH na základní potraviny a provázat to s přísnou kontrolou,“ souhlasil prezident Agrární komory Jan Doležal. Ten kategoricky odmítl, že by mohli být viníkem zdražování potravin zemědělci, vidí za nimi zvýšené náklady. Upozornil na to, že největší cenový nárůst je u položek, u kterých v České republice klesá produkce. „Je namístě zamyslet se nad tím, jestli je to správný trend,“ řekl.

„Když se podíváme na statistiky například cen prasat, Čeští chovatelé prodávají pod cenami EU. A to platí i o mléce. Potraviny musíme vyrobit s využitím energií na výrobu i skladování a bohužel se to na cenách potravin projevilo,“ vysvětlil Doležal. Podotkl, že v obchodech jsou české značky velmi snadno nahraditelné zbožím ze zahraničí. Příkladem je například levné máslo z Polska.

Antimonopolní úřad situaci prověří

O drahé potraviny se začal zajímat i antimonopolní úřad. Chce zjistit, kdo si v dodavatelském řetězci přiráží nejvíc. „Zaměříme se na celou vertikálu, protože ona ukazuje, že všude může být situace jiná. Můžete mít silného prvovýrobce a slabého zpracovatele, můžete mít malé zemědělce a silná odbytová družstva, která mohou diktovat ceny, a stejně tak to může fungovat mezi zpracovateli a maloobchodem. Budeme se snažit zmapovat celou tu vertikálu a dát na stůl data,“ řekl předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna.

Úřadu to umožnila novela zákona o významné tržní síle, která platí od začátku roku 2023. První výsledky slíbil Mlsna za dva měsíce a dodal, že pokuta pro toho, kdo zákon poruší, je až deset procent z čistého obratu.

„Je dobře, že hovoříme o té vertikále. Musíme si nějakým způsobem udělat jasno, musíme vědět, kdo tady uměle navyšuje ceny,“ řekl Doležal. „Je dobře, že bude na stole celý obrázek. Málokdo tady umí pracovat s daty. Věříme tomu víc, než když se nějaký politik vyfotí hezky na Twitter, vydá tiskovou zprávu a pak se zavře ve své kanceláři a přestane s kýmkoli komunikovat,“ dodal Prouza.

Večeřová: Pro snižování cen potravin není prostor

Prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová ve středu dopoledne prohlásila, že pro snižování cen potravin není prostor kvůli nákladům firem. „V současné době se hledá viník, kdo může za drahé potraviny, a v téhle svaté válce se trochu zapomnělo na to, co je příčina vysokých cen. To nejsou ani zemědělci, ani potravináři, ani obchodní řetězce, to jsou zvýšené ceny všeho. Především ceny energií, které nikdo neřeší,“ řekla Večeřová.

Dodala, že i přes zastropované ceny energií platí podniky čtyřikrát více než v roce 2019 a stanovené maximální ceny energií jsou mnohem vyšší než v okolních zemích. Výrazné zdražování energií loni podle ní zasáhlo nejvíce malé a střední podniky, které nedostaly žádné kompenzace. Růst cen energií je podle ní zasáhl proto, že nemají tak výhodné smlouvy s dodavateli jako velké podniky.

Podle Potravinářské komory by mohly ceny potravin letos ještě mírně růst, nemělo by už ale docházet k výrazným skokovým změnám. Diskutovat by se podle ní mělo o odstranění příčin zdražování potravin. „Vítáme, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude kontrolovat obchodní přirážky v celé vertikále u čtyř potravin. Počkejme si na výsledky,“ uzavřela Večeřová.