Nastupující předseda pražského Vrchního soudu Dörfl plánuje zveřejňování rozsudků a důkladný výběr soudců

Luboš Dörfl je novým předsedou Vrchního soudu v Praze, po sedmi letech vystřídal Jaroslava Bureše. V čele soudu, který se zabývá odvoláními proti rozhodnutím krajských soudů v závažných trestních kauzách nebo například sporech ohledně hospodářské soutěže, by měl sám zůstat rovněž sedm let. Dörfl slíbil, že instituci více otevře a mimo jiné začne zveřejňovat některá pravomocná rozhodnutí.

„Budu se snažit, aby Vrchní soud v Praze projevoval větší otevřenost a aby tady byl důraz na posilování odbornosti specializovaného odvolacího soudu, kterým Vrchní soud v Praze je,“ shrnul Dörfl po uvedení do funkce své plány.

Upřesnil, že bude věnovat velkou pozornost výběru nových soudců. K tomu by měly posloužit stáže pro soudce krajských soudů, z nichž by si potom mohl vybírat. Větší otevřeností potom míní zveřejňování pravomocných rozhodnutí.

„Jako specializovaný odvolací soud celá řada rozhodnutí je určitým vodítkem pro účastníky řízení i pro instančně podřízené soudy, kterými se judikatura a rozhodovací činnost ubírá. Může to do budoucna plnit velice dobrou úlohu v tom, aby bylo zřejmé, jak se podobné kauzy soudí,“ upřesnil nový šéf vrchního soudu.

Na pražský Vrchní soud přichází Luboš Dörfl z Ústí nad Labem, kde dosud vedl krajský soud. „Soud pozvedl k lepšímu a zanechal tam viditelnou stopu. Doufám, že ta stopa bude směřovat i sem (na vrchní soud) a že se naplní očekávání – je to takový čerstvý vítr,“ poznamenala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která Dörfla do nové funkce uvedla.

Luboš Dörfl v minulosti již na náměstí Hrdinů v Praze na Vrchním soudu působil a věnoval se insolvenční agendě. Na sever Čech odešel před šesti lety. Loni se přihlásil do výběrového řízení ministra spravedlnosti, o post předsedy vrchního soudu se kromě něj ucházel také jeho místopředseda Jan Sváček. Ten na soudu zůstává, Benešová připomněla, že se pozice místopředsedů zatím nemění.

Nový předseda pražského Vrchního soudu vystudoval práva na Univerzitě Karlově. V roce 1993 nastoupil jako justiční čekatel, zprvu soudil u Okresního soudu v Nymburce, již v roce 1998 se stal jeho předsedou. O sedm let později přešel ke středočeskému Krajskému soudu, kde byl místopředsedou. Dva a půl roku poté působil u pražského Vrchního soudu, v roce 2014 předsedal ústeckému Krajskému soudu.

Výběrová komise rozhodla jednoznačně, prezident váhal

Ministryně již dříve uvedla, že výběrová komise se pro Dörfla rozhodla jednoznačně. Vyzdvihla jeho řídicí schopnosti, dovednost komunikovat s lidmi i jasnou vizi ohledně vedení vrchního soudu.

Prezident Miloš Zeman, který musel nového předsedu jmenovat, však v prosinci řekl, že váhal, zda má potvrdit rozhodnutí výběrové komise.

„Ale doktor Sváček mi usnadnil situaci tím, že odstoupil od další kandidatury a vyjádřil přání s vámi spolupracovat. Takže doufám, že vytvoříte dobrý tandem a že mezi vámi nebudou zbytečné rozpory,“ uvedl prezident, když Dörfla nakonec jmenoval.