TÉMA

Jan Sváček

Sexuální trestné činy by měly u soudů řešit specializované senáty

Od ledna příštího roku by okresní a krajské soudy měly zavést novou specializaci soudců, kteří by řešili sexuální trestné činy. Počítá s tím novela vyhlášky o jednacích řádech soudů. Resort si od toho slibuje citlivější přístup k obětem i zvýšenou motivaci soudců v osobním rozvoji.
19. 11. 2023|

Šéf katedry trestního práva Univerzity Karlovy nebude už asistentem u soudu, může být ve střetu zájmu

Pražský vrchní soud ukončí spolupráci s šéfem katedry trestního práva Univerzity Karlovy Jiřím Jelínkem. U soudu působí jako asistent. Podle předsedy instituce ale může být ve střetu zájmů, protože zpracovával posudky pro účastníky řízení, které vrchní soud řeší.
4. 1. 2021|

Nastupující předseda pražského Vrchního soudu Dörfl plánuje zveřejňování rozsudků a důkladný výběr soudců

Luboš Dörfl je novým předsedou Vrchního soudu v Praze, po sedmi letech vystřídal Jaroslava Bureše. V čele soudu, který se zabývá odvoláními proti rozhodnutím krajských soudů v závažných trestních kauzách nebo například sporech ohledně hospodářské soutěže, by měl sám zůstat rovněž sedm let. Dörfl slíbil, že instituci více otevře a mimo jiné začne zveřejňovat některá pravomocná rozhodnutí.
2. 1. 2020|

Prezident Zeman jmenoval do čela Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval do čela Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla, který se ujme funkce 2. ledna. V čele soudu nahradí Jaroslava Bureše, kterému končí sedmileté funkční období. Dörfl zvítězil ve výběrovém řízení ministerstva spravedlnosti, do kterého se přihlásili dva zájemci. Druhým uchazečem byl současný místopředseda tohoto soudu Jan Sváček.
11. 12. 2019|

Ústavním soudcem by mohl být Pavel Šámal, dostal nabídku od Zemana

Prezident Miloš Zeman nabídl uvolněnou funkci ústavního soudce nynějšímu předsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. S informací přišel týdeník Respekt, jemuž Šámal nabídku potvrdil a uvedl, že požádal o dva týdny na rozmyšlení. Kvůli neobsazenému postu na Ústavním soudu bude s prezidentem jednat premiér Andrej Babiš (ANO), který by rád viděl soud kompletní.
29. 11. 2019Aktualizováno29. 11. 2019, 14:53|