Sexuální trestné činy by měly u soudů řešit specializované senáty

Události ČT: Případy znásilnění by měly řešit specializované soudní senáty (zdroj: ČT24)

Od ledna příštího roku by okresní a krajské soudy měly zavést novou specializaci soudců, kteří by řešili sexuální trestné činy. Počítá s tím novela vyhlášky o jednacích řádech soudů. Resort si od toho slibuje citlivější přístup k obětem i zvýšenou motivaci soudců v osobním rozvoji.

Jediným soudem, který má specializované senáty na případy sexuálních trestných činů, je Vrchní soud v Praze. „Soudci se tomu samozřejmě více věnují, absolvují různá školení či setkání. Mají možnost být více v obraze než ti ostatní,“ řekl předseda jednoho ze specializovaných senátů Jan Sváček.  

Na tyto trestné činy se soudce Sváček specializuje už desátým rokem. Podle něj je u takových případů důležitá empatie při kontaktu s poškozenými. „Jestliže dle závěru znalce je tady nebezpečí sekundární viktimizace, tak se snažíme – podle procesních předpisů – jejich výpověď z přípravného řízení přečíst, abychom oběť netahali před orgán činný v trestním řízení. To má na ně mnohdy i zdravotní důsledky,“ vysvětlil.  

Pro tyto případy se většinou využívají oddělené výslechy, aby se oběť nemusela s pachatelem setkat. Ministerstvo spravedlnosti teď chce, aby od příštího roku byly takové senáty i na okresních a krajských soudech. „Soudce musí mít i jiné znalosti než ty čistě právní, musí vědět, jak jednat s obětí, jak vést její výslech,“ sdělil náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Speciální přístup k obětem

Specializace soudců by měla být zaměřená na oběti znásilnění, ale i domácího násilí nebo obchodování s lidmi. Oběti takových trestních činů zastupuje i advokátka In IUSTITIA Petra Naskosová. Podle ní soudcům chybí větší povědomí o tom, co se například v souvislosti s domácím násilím v obětech odehrává.

U soudů se podle Naskosové objevují otázky jako „Proč jste neodešla?“, „Proč jste to někomu neoznámila?“ nebo „Proč jste si to nechala líbit?“. „Když se potom podíváte na rozsudky, tak vlastně tento typ otázek a samozřejmě odpovědí na ně se pak promítá i do výše trestu,“ upozornila.

Specializaci soudců na jednotlivé agendy upravuje jednací řád soudů. Na trestním úseku jsou už nyní povinné specializace u kauz mladistvých, cizinců, dopravních trestných činů nebo u bankovní a finanční kriminality.