Na řadě míst Česka padly teplotní rekordy, ve znamení veder bude i pondělí

Události: Česko zažilo tropický víkend, dál platí výstraha před horky i požáry (zdroj: ČT24)

Na řadě stanic v neděli padly teplotní rekordy, osm jich zaznamenalo hodnoty 35 stupňů a více. Vůbec nejtepleji bylo na Litoměřicku. Meteorologové už dříve během dne vyhlásili výstrahu před vysokými teplotami také na pondělí. Ve většině Česka bude odpoledne přes 31 stupňů Celsia, na jižní Moravě ale může být až 36 stupňů, varování je tam proto s vysokým stupněm nebezpečí, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před vedrem platí v Česku od soboty. Vysoké teploty čekají meteorologové i v úterý a ve středu, výstrahy budou postupně upřesňovat.

Teplotní rekordy pro 9. červenec padly na dvou třetinách ze zhruba 160 dlouhodobě měřicích stanic v Česku. Nejvyšší teplotu naměřili v Doksanech na Litoměřicku, kde bylo odpoledne 36,4 stupně Celsia.

Celkem osm stanic zaznamenalo alespoň 35 stupňů. Vedle Doksan to byla Plzeň-Bolevec s maximem 36,2 stupně. Následují Kopisty v Ústeckém kraji s nejvyšší teplotou 35,7 stupně, na středočeské stanici Husinec-Řež bylo 35,4 stupně, Dobřichovice u Prahy a Dobřany u Plzně evidují shodně 35,2 stupně a v Plzni-Mikulce a Praze-Komořanech bylo rovných 35 stupňů. Nejnižší maximální teplota byla na Luční boudě, a to 20,5 stupně.

Vedra představují vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí či dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Je také třeba omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. V automobilech zaparkovaných na přímém slunci by lidé neměli nechávat děti a zvířata. Vysoké teploty mohou ale působit problémy i v dopravě, hrozí totiž roztažení kolejnic horkem.

Kvůli suchému a teplému počasí platí v celém Česku až do odvolání zároveň výstraha před rizikem vzniku požárů. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

V sobotu hasiči zaznamenali celkem 181 požárů, z toho více než polovina byla v přírodním prostředí. Hořela pole, louky, stohy nebo posekaná strniště, několik požárů bylo i v lese. „Svědčí to o tom, že v okolním prostředí panuje velké sucho. Buďte maximálně opatrní a vyvarujte se použití otevřeného ohně v přírodním prostředí,“ apeluje na Twitteru Hasičský záchranný sbor ČR. 

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka považuje v této souvislosti za největší problém v městské zástavbě grilování na dřevěném uhlí venku na balkoně. „Lidé tam ten gril večer nechají, myslí si totiž, že je vyhaslý. Ale i vlahý větřík může rozfoukat žhavé uhlíky někam na hořlavé materiály – třeba na křesílko, dřevěnou terasu. A pak dochází k požárům,“ upozornil ve vysílání ČT24. Podobně může vítr podle něj zafungovat i mimo město například u ohnišť, kdy následně vzplane suchá tráva.

Kavka upozornil, že výjezdy v takto horkém počasí jsou náročné – například u větších požárů v přírodě volají velitelé zásahu na místo více jednotek, aby se nasazení hasiči mohli častěji střídat.