Na papírové reklamní letáky by mohl dopadnout recyklační poplatek

Události: Poplatky za slevové letáky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí chce prosadit poplatky za slevové letáky. Měli by je hradit jejich výrobci a distributoři a pokrýt tím náklady obcí na jejich recyklaci. Cílem je ale také omezit množství reklamních letáků v papírové podobě. Podle odhadu resortu tvoří tyto materiály skoro čtvrtinu odpadu z modrých popelnic. Změny mají být součástí připravované novely, která mimo jiné zavádí zálohování PET lahví.

Popularita papírových letáků obchodních domů u Čechů stále přetrvává, i přes rozšiřování on-line aplikací jednotlivých řetězců. Více než osmdesát procent lidí nad šedesát let stále volí papírovou verzi, kde si často označují hlavně zlevněné zboží. Ministerstvo životního prostředí nyní plánuje tyto letáky zatížit u výrobců a distributorů poplatkem. 

„Je to standardní záležitost jako u dalších obalových materiálů. Rozmezí se nyní pohybuje mezi dvěma a půl až třemi tisíci korun na tunu. Bavíme se zhruba o pětadvaceti halířích na jeden leták,“ vysvětluje plán ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 

S poplatky resort předpokládá, že letáků ubyde. Že by pak jejich distribuci mohli výrazněji omezit, nevylučují ani řetězce.

Vytříděný odpad (v kg/obyvatele, r. 2022)
Zdroj: EKO-KOM

Přechod k mobilním aplikacím

Kolik letáků distribuují, řetězce kvůli citlivým obchodním informacím nezveřejňují. Většina z těch, které Česká televize oslovila, ale v posledních letech tyto počty už omezuje, někdo je pak přestal vydávat úplně. Prodejci letákové akce místo toho častěji inzerují v mobilních aplikacích, jejichž obliba roste. 

Právě papírového odpadu lidé v tuzemsku ročně vytřídí největší množství – více než kovu, plastu nebo skla. Jen v loňském roce to bylo na každého Čecha průměrně přes třiadvacet kilogramů. 

„Do modrých popelnic Pražané v loňském roce odevzdali necelých 26 tisíc tun papíru. Kdybychom měli vzít letáky, tak je to zhruba čtrnáct procent,“ přibližuje mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. 

Podpora recyklace

Ministerstvo ale přistupuje i k dalším krokům, které by měly podpořit udržitelnější zpracování odpadu. U výrobků z recyklovaného materiálu by nově mohla být nižší daň z přidané hodnoty. Na návrh Česka se tématu věnovali unijní ministři životního prostředí a podle Hladíka není žádná ze zemí proti. 

„Moje ambice je do roku, roku a půl mít shodu na úrovni ministrů financí,“ plánuje Hladík. Nyní je podle něj nutné zpracovat konkrétní parametry: „Typy produktů, to,  jaké je minimální procento recyklátů, nebo to, jakým způsobem by výrobce prokazoval, že opravdu vyráběl z druhotných surovin,“ doplnil ministr. 

Když návrh projde, bude výše zdanění záležet na sazbách jednotlivých států. V Česku by to bylo dvanáct procent, tak jak s tím počítá konsolidační balíček. Výrobky z recyklátů by tak mohly být o něco levnější.