Na očkování je nejvyšší čas, říká hlavní hygienička

Události, komentáře: Covid na vzestupu (zdroj: ČT24)

„Znepokojivá zpráva to zatím není,“ říká hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková k rostoucímu počtu lidí nakažených covidem. Nárůst sice letos přišel o trochu dřív, ale pohybuje se ve stejných číslech jako loni a nevypadá to, že by se situace měla zhoršit. Nejvíce nemocní jsou lidé z ohrožených skupin, hlavně starší lidé. Před vážným průběhem ochrání včasné očkování, připomíná Macková.

Nejvíce nakažených je z takzvaných ohrožených skupin, v nemocnicích pak většinou končí lidé starší 65 let. Státní zdravotní ústav monitoruje počet hospitalizovaných a vážných případů, aby mohl zasáhnout, kdyby došlo ke zhoršení celkové situace. V tuto chvíli je ale podle hlavní hygieničky s covidem hospitalizováno celkem 419 lidí, z toho 28 lidí je na jednotce intenzivní péče.

Vzhledem k takto nízkým počtům Macková podotýká, že „můžeme být v klidu a zatím to nevypadá, že by se to mělo nějak dramaticky zhoršit“.

Na covid jsme si zvykli, míní

„Covid je virus, na který jsme si za těch posledních téměř pět let zvykli, a ačkoliv se velmi rychle mění jeho varianty, tak jeho dopad na zdraví, jeho klinické průběhy, zůstávají přibližně stejné,“ sdělila nejvyšší hygienička. Letošní varianta omikronu se tak klinicky zatím projevuje podobně jako ta loňská.

„Nejlepší prevencí před závažným průběhem onemocnění, a to jak u covidu, tak u chřipky, je včasné očkování,“ připomíná Macková, která dodává, že nyní je na to „nejvyšší čas“.

Během sezony respiračních onemocnění je podle Mackové vhodné dbát na základní pravidla respirační hygieny a celkově i o své zdraví – zajistit příjem vitamínů, hýbat se. Důležité je ale také být ohleduplný k ostatním, a pokud mám příznaky respiračního onemocnění, tak je lepší zůstat doma, a pokud musím jít ven, tak s respirátorem či rouškou.