Na Nežárce a Lužnici platí nejvyšší povodňový stupeň, hladiny ale klesají

Na jihu Čech přetrvává nejvyšší povodňový stupeň na Nežárce a Lužnici. Jde o tři stanice, ale na všech hladina řek pomalu klesá, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. V Ústeckém kraji klesl dolní tok Labe na první povodňový stupeň, uvádí Povodí Labe. V Ostravě začali zdravotníci preventivně očkovat lidi ze zaplaveného obvodu Přívoz proti žloutence typu A, která se může v důsledku povodní rozšířit.

Třetí, což je nejvyšší povodňový stupeň, platí na Lužnici pod rybníkem Rožmberk v Bechyni na Táborsku. Rožmberkem protéká Lužnice a kapacita největšího českého rybníku se v úterý po několikadenních deštích naplnila. Rybník začal odtékat bezpečnostním přelivem, což ještě zvýšilo hladinu na už rozvodněné řece.

Na stanici Frahelž, která se nachází nejblíže Rožmberku, však v sobotu ráno hladina klesla na druhý povodňový stupeň. Od půlnoci do půl sedmé ráno se tam výška řeky snížila o deset centimetrů. V Klenovicích na Lužnici během sobotního odpoledne se povodňový stav také snížil na druhý stupeň.

Nejvyšší povodňové stupně stále platí na Nežárce na Hamru a v Mláce před soutokem Nové řeky a Nežárky. I když tam voda opadá pozvolna, není vyloučeno, že by během soboty hladina na obou místech mohla klesnout na druhý stupeň povodňové aktivity. Před sedmou hodinou večer se však hladina držela stále na třetím povodňovém stupni.

Zdravotníci v Ostravě začali očkovat proti žloutence A

V Ostravě začali zdravotníci na výstavišti Černá louka preventivně očkovat proti žloutence A lidi ze zaplaveného obvodu Přívoz. Za první dvě hodiny naočkovali asi 40 osob, přibližně čtvrtina z nich byly děti. Jde o mimořádné preventivní opatření, protože v lokalitě bylo už na jaře zaznamenáno ohnisko žloutenky A, která je označována jako „nemoc špinavých rukou“. Záplavy by situaci mohly ještě zhoršit, řekla krajská hygienička Zuzana Babišová.

„Krajská hygienická stanice vyhodnotila epidemiologickou situaci, kterou má v dané lokalitě v Ostravě–Přívoze, a vydala v pátek opatření obecné povahy, kterým umožnila bezplatné očkování všem osobám, které pobývaly v oblasti, která byla evakuována,“ uvedla Babišová. Během víkendu bude vakcinace probíhat na Černé louce, a to vždy od 08:00 do 15:00.

V Ústí nad Labem zrušili všechna povodňová opatření

V Ústeckém kraji města a obce rozebírají mobilní stěny, voda ustupuje z cyklostezky podél Labe. Veškerá povodňová opatření v Ústí nad Labem byla zrušena. Průjezdná je v krajském městě důležitá křižovatka Pětimostí, kde stála protipovodńová stěna, a kruhový objezd pod Větruší. Městská hromadná doprava jezdí zpět po svých trasách.

V pátek se podařilo uklidit a otevřít silnici z Děčína do Prostředního Žlebu, čeká se ještě na opadnutí vody pro zpřístupnění cesty do Dolního Žlebu. V Litoměřicích už je Labe zcela ve svém korytě, uklízelo se na Střeleckém ostrově.

V Křešicích na Litoměřicku chtějí dobrovolní hasiči demontovat protipovodňové hrazení a odhrazení části potoku v neděli. Obec vyhlásila na webu výzvu humanitární pomoci na povodní postiženou obec Heřmanovice, která v minulosti naopak pomohla Křešicím.

Na dolním toku Labe platil třetí stupeň povodňové aktivity od neděle. Přestože voda stoupla k sedmi metrům, zůstala převážně v korytě, místy se rozlila do polí či na venkovní hřiště. Větší škody povodeň v kraji nezpůsobila.

S velkou vodou se potýkají i sousední země

Hladina řek nyní kulminuje a dělá problémy v sousedních zemích. Dunaj v Budapešti vystoupil na nejvyšší úroveň od roku 2013, pomalu už ale klesá. Voda zaplavila protipovodňovou hráz a přiblížila se schodům do historické budovy parlamentu, která se nachází na břehu veletoku. Severně od metropole zaplavila domy ležící v blízkosti řeky a někde se lidé museli přepravovat na kanoích.

Na práce při protipovodňové ochraně Budapešti se přijel podívat maďarský premiér Viktor Orbán, který tento týden kvůli hrozbě povodní zrušil svůj zahraniční program. V Evropském parlamentu měl představit plán maďarského předsednictví EU. V sobotu řekl, že Maďarsko je v půlce boje s povodněmi a že ho ještě čekají těžké dny.

V Polsku povodňová vlna na Odře postupuje směrem k severu a na některých místech začíná sčítání škod. Velká voda v zemi nejvíce poničila oblasti na jihu a jihozápadě země u hranic s Českem. Podle dolnoslezského vojvody Macieje Awiženě jsou z tohoto regionu zatím hlášeny škody ve výši asi 3,8 miliardy zlotých (22,3 miliardy korun). Podotkl ale, že některé silně zasažené obce mu své odhady škod ještě nepředaly, takže částka poroste. Mezi nejzničenější obce v Dolním Slezsku patří Stronie Ślonskie ležící u českých hranic, lázně Londek Zdrój nebo historické město Kladsko.

Záplavy vyvolané tlakovou níží Boris si ve střední a středovýchodní Evropě vyžádaly více než dvacet lidských životů a způsobily obrovské škody na soukromém i veřejném majetku a poničily infrastrukturu. Evropská komise postiženým oblastem dá k dispozici deset miliard eur (asi 250,6 miliardy korun) z fondu soudržnosti.