Na Hrad zamířili kvůli skartaci tajné zprávy i pracovníci NBÚ

Do Kanceláře prezidenta republiky (KPR) zamířili v pondělí pracovníci Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Zjišťují, kdo a jak přišel do kontaktu s tajnou zprávou o explozích ve Vrběticích a za jakých podmínek byla skartována. Podobnou kontrolu na Hradě v týdnu odstartovalo i ministerstvo vnitra.

Podle sdělení vedení Národního bezpečnostního úřadu může kontrola trvat dva až tři dny. Doba se ale může změnit na základě konkrétních zjištění.

Kolem nakládání s tajnou zprávou BIS o zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích na Hradě je podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost mnoho nejasností. Proč ji prezident nedostal hned, kdo mu ji předal a za jakých okolností „omylem“ zmizela.

„Můžu potvrdit, že slovo 'omylem' tam zaznělo, nebudu říkat v jaké konotaci. Zaznělo tam do určité míry i zpochybnění termínu mimořádná skartace,“ sdělil předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS). Podle něj je ve veřejném zájmu odpovědět na otázku, zda šlo o chybu, nebo záměr. „Jestli to nedoprovázel nějaký únik informací z písemností, které jsou ve vysokém stupni utajení,“ podotkl.

„Trvám na tom, že moji spolupracovníci v ničem nepochybili a jestli za tím chce někdo něco hledat, tak je to jen, jak jsem říkal, skandalizace prezidentské kanceláře,“ ohradil se vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. 

Už v pondělí kvůli tomu na Hrad přišli pracovníci Národního bezpečnostního úřadu. „NBÚ provede v Kanceláři prezidenta republiky kontrolu, jak KPR dodržuje právní předpisy v oblasti ochrany utajovaných informací,“ uvedl úřad.  

„Před třemi lety jsme měli hloubkovou kontrolu Národního bezpečnostního úřadu, který nám dal vyznamenání bez ztráty kytičky, že všechno probíhá standardně v souladu se všemi zákony. Takže já předpokládám, že od té doby se nic nezměnilo,“ soudí Mynář.

Události: Kontrola na Hradě pokračuje (zdroj: ČT24)

Vysvětlit svůj postup ale bude muset prezidentská kancelář i poslancům. A to ve čtvrtek. „Bezpečnostní výbor požaduje někoho, kdo přichází do styku a má v kompetencích utajované materiály, takže podle toho se budu radit, kdo případně by se tam měl dostavit,“ doplnil Mynář. 

To, že byla zpráva týkající se Vrbětic skartovaná, vyšlo najevo, když se na Hrad dostavili policisté, aby zjistili, zda se s dokumentem neseznamoval někdo bez prověrky. Detektivové chtěli mimo jiné zkoumat otisky na písemnosti.

Už před týdnem zahájilo kontrolu na Hradě ministerstvo vnitra. To zajímá dodržování zákona o archivnictví v souvislosti s agendou státních vyznamenání. V prezidentské kanceláři budou ještě pět dní.