Na Hostýně se odehrála 28. muklovská pouť. Dorazily desítky pamětníků

Události: Muklovská pouť v Hostýně (zdroj: ČT24)

Bývalí političtí vězni se v sobotu sešli na Hostýně na Kroměřížsku na 28. muklovské pouti. Ta připomíná oběti politických procesů hlavně z padesátých let. Zatímco dříve se tam potkávaly tisíce lidí, kterým totalitní režim krutě zasáhl do životů, v sobotu do známého poutního místa v Česku dorazily už jen desítky přímých pamětníků. Tradici pouti tak uchovávají jejich potomci, přátelé nebo skauti.

Během totalitní vlády komunistické strany bylo v Československu uvězněno dvě stě tisíc lidí, na dvě stovky jich byly rovněž popraveny. Mezi nejkrutější žaláře, kde političtí vězni končili, patřil třeba Mírov, Bory nebo Uherské Hradiště.

Politické procesy ovlivnily život například Marii Janalíkové, které policisté v roce 1951 zatkli otce. „Všechno rozházené, skříně vyrabované. Maminka byla v tatínkově pracovně s rukama opřenýma o stěnu,“ vzpomíná dcera bývalého politického vězně.

Vykonstruovaný proces se skupinou Včela rozvrátil život celé její rodině. Otce nakonec odsoudili na dvanáct let do vězení. Rodina poté přišla o veškerý majetek, děti také nemohly studovat. Otec paní Janalíkové se vrátil domů až při amnestii v roce 1960.

„Moc o tom nemluvil. Spíše rád vzpomínal na kamarády z vězení. Na ty vzácné lidi, se kterými se tam potkal,“ dodala Janalíková. Věznitelům odpustila, ale nezapomněla. Dcera bývalého mukla nyní o svých zkušenostech s totalitou vypráví na školách. Je také členkou spolku Dcery 50. let, který sdružuje ženy s podobně bolestným životním příběhem.