Místo v ubytovně na jedno kliknutí. Web Azylaky.cz mapuje pomoc pro lidi bez domova

S nadcházejícím podzimem i zhoršující se situací kolem koronaviru očekávají provozovatelé azylových domů a sociálního bydlení ze strany lidí bez domova větší zájem o ubytování. Ti si ho mohou najít i díky unikátnímu projektu Azylaky.cz. Na jeho webových stránkách najdou podrobnou mapu azylových domů v Česku. Nově na něm teď přibyde i geolokace, díky které by se zájemci k azylovému domu dostali už na jedno kliknutí. Na evropské úrovni žádný podobný projekt takto nefunguje. Web je určen i odborníkům nebo zájemcům z řad veřejnosti, kteří chtějí lidem bez domova pomoci.

Jakub Modes, který je v současnosti vedoucím azylového domu Samaritán v Ústí nad Labem, se rozhodl spustit webové stránky Azylaky.cz, protože informace na internetu o jednotlivých ubytovacích zařízeních byly podle něj velmi nepřehledné. „Často bylo poněkud komplikované se na stránkách vyznat. Lidé potřebují získat rychle přehledné a jasné informace,“ říká Modes.

Vlastní webové stránky, na kterých jsou všechny potřebné informace o azylových domech pohromadě, spustil letos v březnu. K tomu připojil i podrobnou mapu, která zobrazuje informace o všech typech azylových domů v Česku.

„Během podzimu spustíme geolokaci webu, takže bude schopný podle polohy uživateli najít nejbližší azylové domy hned po prvním kliknutí,“ popisuje novinky Modes.

Další vylepšení by mělo přijít v příštím roce. „Rádi bychom s týmem podobně vytvořili i mapu nocleháren v Česku, ta bude určitě důležitá pro spoustu lidí,“ vysvětluje Modes. V současnosti se také zakladatel webu domlouvá s ministerstvem práce a sociálních věcí na spolupráci v jednotlivých krajích.

O střechu nad hlavou může přijít kdokoliv

Cílovou skupinou webu jsou podle Modese primárně lidé bez domova. Dále ale i odborníci a široká veřejnost, která má mnohdy podle zakladatele webu k problematice bezdomovectví určité předsudky.

„Lidé si často myslí, že pomoc člověku bez domova je jen taková, že mu dáme pár drobných, aby si koupil alkohol. Mnohem víc mu ale pomůžeme tím, že ho nasměrujeme právě do azylového domu a nebude muset být na ulici,“ vysvětluje Modes.

To kvituje i Iva Kuchyňková, členka výkonného výboru Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení, která se o problematiku sociálního bydlení a bezdomovectví zajímá přes dvacet let. „Společnost by měla pochopit, že o střechu nad hlavou může přijít kdokoliv, i majetní. To se ostatně ukazuje i v současnosti kvůli pandemii koronaviru,“ podotýká Kuchyňková.

Podle ní je projekt Azylaky.cz velmi přínosný. „Jsem opravdu nadšená, že u nás v Česku existuje web, kde je vše přehledně a podrobně na jednom místě. V tom jsme na evropské úrovni opravdu výjimeční. Nevím o žádném státu, kde by azylové domy byly takto kvalitně zpracovány,“ myslí si Kuchyňková.