Ministerstva rozhodla o profesích, které budou moci dříve do důchodu

Události: Dřívější penze pro náročné profese (zdroj: ČT24)

Ministerstva práce a zdravotnictví uzavřela výčet náročných profesí, ze kterých bude možné odcházet do důchodu dříve s nesníženou penzí. Podrobnosti ale resorty ještě zveřejnit nechtějí. Jejich experti ve čtvrtek o této úpravě důchodové novely jednali s odboráři a zaměstnavateli.

Ve společnosti Atreon prodávají hlavně hutní materiál – z něj jsou ale také schopni pro zákazníky cokoliv na míru vyrobit. „Když třeba svařujete delší dobu bez filtrační jednotky, tak jste i nadýchaný těch výparů, tak třeba vám je trochu, když to tak přirovnám k mořský nemoci,“ popisuje čtyřiapadesátiletý Petr Gubala, který ve firmě pracuje.

Jednotlivé profese vyhláška podle rizik rozděluje do čtyř kategorií, nárok na dřívější odchod do penze ale získá jen část z nich. „Bavíme se o rizicích, jako je třeba fyzická zátěž, práce v chladu, práce při vyšších nebo vysokých teplotách, to jsou třeba ta rizika, se kterými počítáme,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Náš požadavek byl, že jestliže jsou rizikové práce tři a čtyři považovány za opravdu rizikové, pak by tam ta výhoda měla náležet,“ uvedl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. Odbory se svými požadavky neuspěly.

Dřívější odchody do důchodu se sice budou týkat celé čtvrté kategorie, ale jen části té třetí. „Tuto kategorii jsme rozdělili do dvou pomyslných rovin. Jedna rovina už teď víme, že je možné je zařadit jako nominanty do náročných profesí. Ta druhá skupina, to je právě otázka dalších studií,“ sdělil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

O jaké profese konkrétně půjde, stále není jasné. To i nedostatečnou komunikaci kritizuje opozice. „Těch dalších, kterých je drtivá většina, přes čtyři sta tisíc, prozatím čeká na to, jakým způsobem se vláda vyjádří,“ vytýkal místopředseda poslaneckého klubu Aleš Juchelka (ANO).

Jasněji bude po pondělní tripartitě. Do té doby chtějí zaměstnavatelé upřesnit dopady na podniky. Právě firmy by totiž za pracovníky, kteří mají nárok na dřívější odchod do penze, platily vyšší odvody.