Lobbisté by měli hlásit s kým a o čem jednali, plánuje vláda. Návrh chce projednat do léta

Události ČT: Vláda chystá pravidla pro lobbisty (zdroj: ČT24)

Vláda by chtěla ještě do prázdnin projednat návrh uzákonění pravidel pro lobbisty. Lidé, kteří ovlivňují tvorbu zákonů, by se například museli registrovat a každý půlrok hlásit, s kým a o čem jednali. Zákon má zakázat lobbování lidem s trestní minulostí. Vládní protikorupční rada ale kritizuje, že mezi lobbisty nebudou třeba profesní komory nebo odbory.

Kontakt s ředitelem kabinetu premiéra nebo ministra má v budoucnu podléhat pravidlům lobbingu. Každý, kdo se dlouhodobě snaží ovlivňovat podobu zákonů a dalších předpisů, se musí zapsat do registru a pak hlásit svou komunikaci s politiky a vysokými úředníky.

Výjimkou by byla jednání s poslaneckými asistenty či prezidentem. S tím ale nesouhlasí protikorupční rada, kterou vede ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). „On sice prezident republiky je neodpovědný, nicméně ono se to nedotýká jeho, ale spíš těch lobbistů, kteří by ho chtěli ovlivnit,“ uvedl.  

Lobbisté by naopak podle návrhu zákona museli hlásit kontakty s hradním kancléřem, jeho zástupcem a také s prezidentovými poradci.

Spor je však i o to, kdo v seznamu lobbistů nebude. Výjimku mají dostat třeba Hospodářská nebo Advokátní komora či odbory. „Nesledují své ekonomické zájmy nebo nějaké finanční benefity, ale mandát mají daný zákonem a lobbují pro tu komoru,“ vysvětlil náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

O lobbistech bez lobbistů?

„Oproti původní verzi (návrhu zákona), kterou Ministerstvo spravedlnosti připravilo, se tam udála spousta změn a spousta výjimek. Ten zákon je najednou o lobbistech, ale bez lobbistů,“ reagoval lobbista a analytik z Rekonstrukce státu Jakub Černý. 

„Oni (vláda) nakonec něco předloží, ale že by z toho plynulo nějaké nadšení pro věc nebo že bych věřil, že je to jejich priorita, tak to já tam necítím,“ uvedl předseda ústavně-právního výboru sněmovny Radek Vondráček (ANO).  

Pravidla pro lobbisty připravila už v minulém volebním období i vláda Andreje Babiše (ANO), Poslanecká sněmovna ale nakonec zákon neprojednala. Po volbách neprošel ani poslanecký návrh Radka Vondráčka.