TÉMA

Advokátní komora

Lobbisté by měli hlásit s kým a o čem jednali, plánuje vláda. Návrh chce projednat do léta

Vláda by chtěla ještě do prázdnin projednat návrh uzákonění pravidel pro lobbisty. Lidé, kteří ovlivňují tvorbu zákonů, by se například museli registrovat a každý půlrok hlásit, s kým a o čem jednali. Zákon má zakázat lobbování lidem s trestní minulostí. Vládní protikorupční rada ale kritizuje, že mezi lobbisty nebudou třeba profesní komory nebo odbory.
11. 6. 2023|

Účast advokáta Naxery v incidentu před soudem s Peterkovou bude řešit profesní komora

Česká advokátní komora (ČAK) předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery na úterním incidentu u pražského městského soudu. Před projednáváním případu Jany Peterkové, odsouzené za šíření poplašné zprávy, její příznivci vyrazili dveře do soudní síně. Předseda stavovského sdružení Robert Němec na Twitteru vyzval veřejnost k poskytnutí bližších informací a svědectví. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) byl zásah policie a justiční stráže na místě profesionální.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 17:09|

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).
20. 3. 2023|

Ústavní soud zrušil část zákona o advokacii

Část zákona o advokacii je podle Ústavního soudu neplatná. Soud proto zrušil ustanovení, podle kterého advokátní komora nemá povinnost určit advokáta člověku, který je sice ochoten za služby zaplatit, ale nemůže v okolí najít nikoho, kdo by se chtěl věci ujmout. Na návrh Městského soudu v Praze rovněž odložil vykonavatelnost rozhodnutí na konec roku, aby mohli zákonodárci přijít s vhodnou zákonnou úpravou.
31. 1. 2023|

Advokátní komora zastavila kárné řízení s Kožiakovou Oboňovou kvůli kauze Neograph

Advokátní komora zastavila kárné řízení proti advokátce Kateřině Kožiakové Oboňové, která zastupovala mimo jiné lobbistu Ivo Rittiga nebo exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Kárnému řízení ale čelila kvůli jinému sledovanému případu, akcionářskému sporu o papírnu Neograph. Podle stavovské komory se obvinění týkalo možného střetu zájmů. Advokátka však jakékoliv pochybení odmítala a žalobce vzal nakonec svůj kárný návrh zpět.
19. 3. 2019|