Systém selhal, uznal resort. Pravidla advokátních úschov mají být přísnější

Události: Zpřísnění pravidel pro advokátní úschovy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti představilo nový návrh zpřísnění pravidel pro advokátní úschovy, který má zvýšit dohled a kontrolu ze strany bank i profesní komory. Politickou diskusi vyvolala kauza advokátky, která podle policie zpronevěřila více než 150 milionů korun. Poškození v kauze Hany Sukové si koncem července na ministerstvu spravedlnosti vyslechli přiznání, že systém selhal.

Mezi poškozenými je i Jitka Štefková, které Sukovou doporučila realitní kancelář. Do advokátní úschovy uložila úspory z prodeje bytu v hodnotě tří a půl milionu korun. O ztrátě peněz se dozvěděla v roce 2022 od majitele realitní kanceláře. „V tu chvíli se nám zhroutil svět, protože je to prostě obrovská částka. Jedná se o peníze, které hromadí generace, a najednou vám to někdo ukradne... nenávratně,“ vzpomíná Štefková.

Podobně přišly o peníze další čtyři desítky lidí. Právě takovým případům má zabránit návrh ministerstva spravedlnosti. Ten by měl posílit práva bank kontrolovat pohyby na účtech a měl by zakázat výběry peněz v hotovosti.

Kompromis

„Advokátní komora nemá kontrolní mechanismy, jak to v průběhu jednotlivých úschov kontrolovat. My chceme posílit i její právo,“ sdělil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Ačkoli advokátní komora v případě Sukové argumentovala tím, že se jedná o osobní selhání, o změně pravidel s resortem jednala a předkládaný návrh je tak kompromisem.

„Samozřejmě každá zpřísněná regulace povede k určitému zvýšení nákladů. Advokátní úschovy to do jisté míry prodraží, advokátům to tu činnost zkomplikuje,“ míní předseda České advokátní komory Robert Němec. Věří však, že návrh pomůže obnovit důvěru v úschovy.