Lidé napojení na sankcionované Rusy se v Česku zbavují majetku

Události: Lidé napojení na sankcionované Rusy se zbavují majetku (zdroj: ČT24)

Přibývá případů, kdy se lidé napojení na sankcionované ruské podnikatele nebo politiky zbavují majetku. Podle informací ČT prověřují nově české úřady i transakce kolem jednoho z činitelů Rusy jmenované okupační správy Chersonské oblasti na Ukrajině. Jeho rodina převedla pražskou firmu na důchodkyni z Luhanské oblasti.

Rektor ruské univerzity v Zelenogradu Vladimir Bespalov už dříve podepsal prohlášení podporující invazi na Ukrajinu. Evropská unie i Spojené státy ho zařadily na sankční seznam. V Česku ovládal přes ruskou společnost dvě firmy obchodující s nemovitostmi. Po anexi Krymu je převedl na příbuzné. Letos v létě se majitelkou jedné z nich stala osmasedmdesátiletá Lidiya Kalashniková z Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Firma oficiálně sídlí v pražské Ječné ulici. Jde ale jen o virtuální sídlo.

Jednu z firem poslala Bespalovova rodina do likvidace. Ještě před tím z jejího majetku vyvedli byt v Karlových Varech. Vlastníkem se stala Bespalovova žena. Podle kupní smlouvy získala Naděžda Bespalová byt v centru karlovarské lázeňské zóny v roce 2018 od společnosti IBT. Ještě v lednu téhož roku přitom firmu sama vlastnila.

Podobných případů, kdy se lidé napojení na Putinův režim zbavují majetku, v Česku v posledních měsících přibylo. Jde i o společnost MSA – výrobce armatur z dolního Benešova. „Vidíme spoustu subjektů, u kterých byla průkazná vazba na sankcionovanou osobu – třeba na začátku letošního roku. Teď už tomu tak není. Tento ústup je z dat krásně patrný,“ uvedl ředitel agentury Datlab Jiří Skuhrovec.

Řada firem se zbavila majetku a existuje jen virtuálně. Podobně jako společnost vlastněná rodinou Vladimira Bespalova.

V Praze v současné době působí několik desítek firem, které zprostředkovávají lidem zakládání virtuálních společností. Řada podnikatelů z Ruska je v minulosti využívala především pro zakládání bankovních účtů v Česku.