Kvalita vzdělávání a rozvoj vědy musí zůstat prioritou, apeloval prezident Pavel při příležitosti 205. výročí Národního muzea

205 let od založení Národního muzea (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel apeloval, aby kvalita vzdělávání a rozvoj vědy zůstaly celospolečenskou prioritou České republiky, a to i navzdory obtížím dnešní doby. Pokud podle něj chce Česko patřit k zemím, které v mezinárodním měřítku určují tempo v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, nesmí váhat podpořit tyto oblasti dostatečnými zdroji. Pavel to řekl na slavnostním shromáždění v Národním muzeu při oslavě 205. výročí založení této instituce a zároveň 225. výročí narození historika a politika Františka Palackého.

Palacký podle prezidenta neodmyslitelně spojil svůj život s Národním muzeem. Řekl, že na počátku jeho přínosu byl chlapecký zápal pro bádání a vzdělávání. „Právě vášeň učit se novým věcem se stala nejen základem jeho příspěvku k budování zdejších muzejních sbírek, ale i příspěvkem k budování moderního českého národa,“ uvedl Pavel.

Prezident řekl, že je přesvědčen, že klíčem k úspěchu i dnešní společnosti na úrovni politické, ekonomické i sociální je v každém probouzet a rozvíjet tento zápal. „Chceme-li patřit k zemím, které v mezinárodním měřítku určují tempo v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, nesmíme váhat podpořit tyto oblasti dostatečnými zdroji,“ vzkázal.

Pokud podle něj Česko myslí vážně transformaci svého hospodářství, musí začít ihned. „Chci proto apelovat, aby kvalita vzdělávání a rozvoj vědy zůstaly naší celospolečenskou prioritou, a to i navzdory obtížím dnešní doby, kterým čelíme. Potřebujeme také rychlé a efektivní řešení, jak stabilizovat finanční situaci českých akademických pracovišť,“ doplnil.

Slova prezidenta přišla v době, kdy vědecké instituce kritizují pracovní návrh státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí v něm vyčlenilo na vědu 35,8 miliardy korun, šlo by o meziroční snížení o více než deset procent. Rada pro výzkum, vývoj a inovace navrhuje rozpočet o dvanáct miliard vyšší, tedy 47,8 miliardy korun. Akademie věd České republiky (AV ČR) upozornila na to, že snížení rozpočtu v této oblasti může znamenat odchod vědců do zahraničí i propad tuzemské ekonomiky.

Medaile za významný přínos pro Národní muzeum

Slavnostního večera se kromě prezidenta a jeho ženy zúčastnili také premiér Petr Fiala, ministr kultury Martin Baxa (oba ODS) nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podle Fialy se Palacký pro rozvíjející se českou společnost stal strážcem jejích ambicí v rámci rakouské monarchie a hlavním nositelem jejího politického programu. Předseda vlády připomněl, že budova Národního muzea se za dobu své existence stala kulisou přelomových okamžiků českých dějin. Baxa řekl, že Palacký promlouvá i k dnešní době. Lidé si z něj mohou vzít to, že se mají snažit hledat pravdu, dobro a krásno a především chránit svobodu tohoto hledání, poznamenal.

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš v rámci slavnostního večera ocenil za významný přínos pro Národní muzeum pět osobností medailí Františka Palackého. Ocenění dostala předsedkyně Akademie věd České republiky Eva Zažímalová, ekonomická náměstkyně Národního muzea Marika Bártová, generální ředitel Slovenského národního muzea Branislav Panis, emeritní generální ředitel Národního muzea Milan Stloukal a odborný pracovník Paleontologického oddělení Národního muzea Vojtěch Turek.

Národní muzeum je největší institucí svého druhu v České republice. Jeho budova byla otevřena v květnu 1891, velké rekonstrukce se dočkala u příležitosti dvou set let od založení. Někdejší Vlastenecké muzeum v Čechách vzniklo z iniciativy několika významných příslušníků české šlechty. Zpočátku mělo charakter soukromých neveřejných sbírek s hlavním zaměřením na přírodovědu.

Palacký se proslavil zejména jako historik. Je považován za zakladatele moderního českého dějepisectví, vysloužil si přezdívku Otec národa. V revolučním roce 1848 se také angažoval v politice.