Krematorium v Ostravě nestíhá, asi padesát těl se převeze do Hustopečí

Do pátku má krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz padesáti těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita. Kapacita krematorií v některých dalších krajích podle ministra může být naplněna v příštích dnech, štáb to bude řešit přesuny. Nejvíc volných kapacit má podle něj Praha.

Moravskoslezskému kraji mají pomoci krematoria jinde v republice. Převozy bude koordinovat Ústřední krizový štáb. Kapacita na severu Moravy dlouhodobě nestačí, krematoria jsou ale téměř maximálně vytížena i ve zbytku země.

K převozu těl je potřeba specifická technika, i proto bude Ústřední krizový štáb spolupracovat s Asociací pohřebních služeb. Samotné převozy pak podle Hamáčka pravděpodobně zajistí externí dodavatel.

O pomoc zažádal Moravskoslezský kraj počátkem týdne. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) oznámil, že krematorium v Ostravě nestačí zpopelnit všechny zemřelé. V tomto městě je jediné krematorium v kraji, který je jedním z nejlidnatějších regionů v zemi. Přetíženost je spojena s epidemií koronaviru.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 6. ledna (zdroj: ČT24)

Podle předsedy Asociace pohřebních služeb Jaroslava Mangla trápí přeplněnost pouze krematorium v Moravskoslezském kraji, což vidí jako dlouhodobě neřešený koncepční problém Ostravy.

Mangl řekl, že podle zákona o pohřebnictví novelizovaného v roce 2017 za ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) mohou vozit mrtvé pouze speciální pohřební vozidla, což vylučuje pomoc od armády či hasičů.

Pomoci by mohlo další ostravské krematorium

Řešením by podle něj mohla být případná výjimka udělená hlavní hygieničkou či vybudování dalších kapacit přímo v Ostravě. Zvýšit márniční kapacity by podle něj měly i jednotlivé pohřební služby, ty by v kraji také mohly využít nejbližší volná krematoria.

Vedení hustopečského krematoria konkrétní informace o převozu 50 nebožtíků z Moravskoslezského kraje zatím nemá. „Poslední informace je z úterý, a to taková, že se o tom jedná. Naše skladovací kapacity by 50 těl navíc nedokázaly pojmout, ale podle předběžných informací by k nám měla být těla dopravena s mobilními chladicími boxy,“ uvedl ředitel Zdeněk Valíček.

Krematorium nyní funguje nonstop na tři směny, dalších 50 kremací navíc by podle něj zřejmě odbavit dokázalo, ale v průběhu delšího časového úseku, ne za jeden nebo dva dny. Náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO) řekla, že šlo o předběžný návrh řešení a do středečního poledne nemělo město informace o pomoci v Hustopečích potvrzené.

Ostravské krematorium už v listopadu muselo navýšit kapacitu skladování zesnulých a vybudovalo nové skladovací místo. Krematorium mělo prostor pro uskladnění maximálně 50 zemřelých, tehdy kapacitu navýšilo na dvojnásobek. Zařízení je schopno denně, včetně sobot a nedělí, zpopelnit asi 60 zesnulých.

Zatímco běžně zpopelní ostravské krematorium měsíčně v průměru 950 až 970 zesnulých, v posledních měsících je to o 60 procent více. V listopadu bylo zpopelněných 1556, v prosinci 1570.

Nejhůř v Ostravě, nejlépe v Praze

Nárůst počtu mrtvých řeší krematoria právě vícesměnným provozem jako v Ostravě. Ve Zlíně uvažují o zavedení třetí směny. Na sto procent kapacity pracuje krematorium Vysočanské zahrady na Chomutovsku, vypomáhá mu Most a Mělník.

Podle pražské radní Mileny Johnové (Praha Sobě) je kapacita krematorií v Praze dostatečná. Vytížena jsou z 80 procent a pracují na jednu směnu. „Rezervu máme velkou, alespoň 120 procent, ale samozřejmě doufáme, že nebude potřeba,“ uvedla.

Krematorium v Jaroměři, které je jediné v Královéhradeckém kraji, v současnosti zpopelňuje zhruba o 50 procent zesnulých více oproti normálu. Na 80 až 90 procentech své kapacity je od listopadu, řekl ředitel František Fischer.

V jediném krematoriu v Kraji Vysočina, v Jihlavě, je nyní počet žehů standardní. „Jedeme na jednu směnu a je to v podstatě běžný provoz, ale očekáváme, že v nejbližších dnech se nápor zvýší,“ uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Krematorium podle mluvčího nabídlo výpomoc přetíženému ostravskému krematoriu. Míst pro uložení těl má celkem 50.

Provozovatelé krematorií se shodli, že situace byla horší na přelomu října a listopadu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už dřív označil covid za hlavní důvod zvýšené mortality, data ale ukázala nárůst i z jiných důvodů. Podle statistik bylo nejvíc obětí covidu na přelomu října a listopadu. Denně tehdy s covidem umíralo přes 200 lidí, nyní je obětí do 150 denně.

V celé zemi od začátku epidemie zemřelo 12 436 lidí s covidem-19. V pondělí bylo zaznamenáno 124 úmrtí a v úterý 90, ale ministerstvo údaje o počtech zemřelých pravidelně zpětně navyšuje.

Pohřební služby musejí kvůli pandemii víc používat ochranné pomůcky a dezinfekci. Ochranné pomůcky musí v současné době používat všichni zaměstnanci, dezinfekcí musejí být vybaveny veškeré provozy pro veřejnost.