Koalice znovu otevírá téma daně z tichých vín. Vinaře by znevýhodnila, vadí lidovcům

Události: Vládní koalice usiluje o zavedení daně z tichých vín (zdroj: ČT24)

Zavedení spotřební daně z tichých vín je znovu ve hře. K debatě o tomto návrhu se chce vrátit většina koaličních stran. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nepřijatelné, aby vláda prosazovala nepopulární škrty a zároveň ponechala u alkoholického nápoje nulový odvod.

„Je nutné o spotřební dani u tichých vín dále jednat a bavit se i s těmi zainteresovanými subjekty, vinaři, fondem a podobně. TOP 09 bude tlačit na to, aby tato debata proběhla,“ prohlásila Pekarová Adamová.

Zavedení spotřební daně z tichých vín podporují i Starostové a Piráti. ODS je ochotná o návrhu jednat. „Aby to opravdu bylo řešení, které bude přijatelné, neohrozí naše malé vinaře a zároveň bude opravdu mít potřebný efekt i pro ekonomiku,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Proti ale zůstávají koaliční lidovci. „Říkáme jasně, že v situaci, kdy všechny okolní státy, producenti vína, mají nulovou spotřební daň, tak nechceme znevýhodnit naše pěstitele,“ kontroval kandidát na ministra zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). 

Na jaře koaliční strany plánovaly z litru tichého vína vybírat spotřební daň 23 korun a 40 haléřů. Menší producenti měli platit polovinu – 11 korun a 70 haléřů. Nový odvod by přinesl státnímu rozpočtu zhruba čtyři miliardy ročně.

Případné zavedení spotřební daně pro menší vinaře bude znamenat víc administrativy, kterou nyní vinaři jako jediní výrobci alkoholu nemusí obstarat. Mojmír Baroň ročně vyrobí méně než tisíc hektolitrů vína. „Jakákoliv nenulová spotřební daň s sebou obnáší zřízení daňových skladů a veškerou administrativu s tím spojenou, která je poměrně komplikovaná,“ řekl Baroň ze společnosti Domaine Eisgrub – Vinné sklepy Lednice.

Zároveň by případnou novou daň stoprocentně promítl do ceny pro spotřebitele. „To, co jsme vzali na sebe už jako kompenzaci za covidové roky, to v podstatě vyčerpalo své možnosti,“ dodal Baroň.

O zdanění vína se mělo rozhodnout už v květnu

Vládní koalice už se letos jednou na zdanění tichých vín předběžně dohodla. Bylo to na začátku května při jednání o úsporném balíčku. Na poslední chvíli ovšem zdanění tichých vín z balíčku vypadlo.

Na základě prvotní domluvy by láhev s objemem 0,7 litru včetně DPH podražila o dvacet korun. Ta od menších vinařů pak o desetikorunu. Jenže po posledním koaličním jednání, 9. května pozdě večer, už nová daň na víno v balíčku nebyla. „Tohle byl prostě ústupek, kompromis udělaný kvůli přání jiných koaličních partnerů. Za nás alkohol jako alkohol, ať má stejné zdanění,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„Víno je jediným nezdaněným alkoholem v České republice ve chvíli, kdy sedmdesát procent spotřeby českého vína pochází z importu, to znamená, že český daňový poplatník ze sedmdesáti procent dotuje import,“ připomněl Lukáš Vlček (STAN).

Vládní strany se shodují na tom, že případná dohoda na zdanění tichého vína by přišla až na podzim po prosazení úsporného balíčku. Vládní kompromis z května teď chtějí všechny strany dodržet. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je pro zdanění vína. „Já ho budu hájit. Myslím, že je to správně, v této chvíli nešlo víc dohodnout, ale tím balíčkem ten úsporný režim státu začíná, nekončí.“

Kromě koaličních lidovců nesouhlasí se zdaněním tichých vín ani opozice. „Je to naše tradiční komodita, souvisí to s turistickým ruchem, prostě je nemůžeme zničit,“ apelovala místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

Mezinárodní postavení českých vinařů by se podle Radima Fialy (SPD) výrazně zhoršilo. „Pokud zvedneme vinařům daně, tak budou těžce konkurenceschopní v rámci středoevropského regionu, Rakouska, Slovenska.“