Koalice Pirátů a STAN vede i v dubnovém modelu. Před ANO se umístilo také Spolu, i když těsně

Dubnový průzkum agentury Kantar CZ zaznamenal posílení koalice Spolu, ve volebním modelu se tak umístila na druhém místě za koalicí Pirátů a STAN a těsně předstihla hnutí ANO. Ze statistického hlediska jsou nyní síly ANO a Spolu podle autorů výzkumu vyrovnané. V modelu pro jednotlivé strany první příčku obhájilo hnutí ANO. Tam jsou nicméně jeho síly vyrovnané s Piráty. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

Jelikož se v současnosti počítá s tím, že některé strany budou kandidovat v podzimních volbách v koalici, tak připravuje agentura model jak pro tuto variantu, tak i model pro jednotlivé strany.

V prvním případě se v dubnu nejlépe umístilo spojenectví Pirátů a STAN, ovšem s 27 procenty zaznamenalo horší výsledek než při předcházejícím měření, a to o tři procentní body. „Jedno procento jde za Piráty, jedno za Starosty a jedno procento je takový trest za koalici jako celek,“ přiblížil analytik Kantaru Ondřej Ryboň.

Změna nastala na druhé pozici modelu, kam se s 21,5 procenta posunula koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Těsně se tak umístila před hnutím ANO, které si podle průzkumu pohoršilo na 21 procent. „Ze statistického hlediska jsou jejich síly nyní vyrovnané. Nejvíce nových hlasů koalici Spolu v tuto chvíli přinesla ODS, ale také fakt, že se tato koalice již etablovala v myslích voličů. Vidíme to například na tom, že jako celek pod společnou značkou je již respondenty zmiňována častěji než koalice Pirátů a STAN,“ přibližují autoři modelu.

Na dalších místech dubnového modelu s koalicemi se nachází SPD s dvanácti procenty, KSČM s pěti procenty, ČSSD se čtyřmi procenty, koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromníků s 3,5 procenta a Přísaha Roberta Šlachty s 2,5 procenta.

Vyrovnané síly hnutí ANO a Pirátů

V dubnovém modelu pro jednotlivé strany si opětovně udrželo první místo hnutí ANO, přestože nyní vykázalo zisk pouze 20 procent, což je nejnižší výsledek od začátku měření, tedy od února 2014. Druzí by skončili Piráti, kterým model přisoudil 19 procent. Zjištěné změny se v obou případech pohybují podle autorů výzkumu pod hranicí statistické významnosti.

Volební model – strany samostatně
Zdroj: stat. chyba ±1/1 až ±3/0 p. b./12. 4. až 30. 4. 2021/978 resp./Kantar CZ pro ČT/tech. CATI

„Jinými slovy poslední tři měření ukazují, že se síly ANO a Pirátů zhruba vyrovnaly. Odliv příznivců hnutí ANO je v posledních měsících patrný zejména k Pirátům, SPD a částečně ke KSČM a také novému hnutí Přísaha Roberta Šlachty,“ dodávají.

Na třetím místě by byla ODS, která si polepšila o 2,5 procentního bodu na 11,5 procenta. Za ní jsou v modelu shodně STAN a SPD s 11 procenty.

„Další strany, tedy TOP 09, KSČM, KDU-ČSL a ČSSD, se pohybují kolem pětiprocentní hranice v rozmezí od 3,5 do 6,5 procenta. Nicméně nutno poznamenat, že statistická chyba se u těchto stran pohybuje na úrovni jednoho procentního bodu, a nelze tedy s jistotou říct, zda by se za současné situace do Poslanecké sněmovny tyto strany dostaly, či nikoliv. ČSSD a KDU-ČSL se ale v modelech pohybují pod pětiprocentní hranicí dlouhodobě a je tedy pravděpodobné, že by se za současné situace do dolní komory neprobojovaly,“ uvádí autoři průzkumu.

Model zachycuje strany se ziskem alespoň dvou procent a právě na této hranici ukazuje Přísahu a Trikolóru.

Noví voliči se podle analytika Kantaru mobilizují hlavně proto, že chtějí změnu ve vedení země a mají zvýšený zájem o politiku kvůli dění v posledních měsících. Trend se projevuje ve všech sociodemografických skupinách. „Nové voliče přitahují obě koalice, SPD, ale také nové uskupení typu Přísaha nebo hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES,“ dodal Ryboň.

Na kolik mandátů by si strany přišly?

Na základě naměřených stranických preferencí v průběhu posledních tří měsíců provedla agentura Kantar CZ také modelování počtu mandátů, které by strany a hnutí získaly, pokud by se volby do sněmovny konaly v době sběru dat. Přepočet je již proveden podle novely volebního zákona, tedy tak, jak bude probíhat po sečtení hlasů v letošních volbách.

V případě modelu s koalicemi by Piráti a STAN získali 71 mandátů, hnutí ANO by mělo 54 křesel a koalice Spolu by si připsala 42 mandátů. Dál by 24 míst měla SPD a devět KSČM.

Zisky mandátů – ohlášené koalice
Zdroj: ČT24/Kantar CZ

V případě kandidatury jednotlivých stran a hnutí by ANO svůj zisk překlopilo do 54 mandátů, Piráti by získali 49, dále STAN 27, SPD 26, ODS 21, TOP 09 třináct a KSČM deset křesel.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 69. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 12. 4. až 30. 4. 2021 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 978 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,0 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 929 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,3 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.