Jurečku mrzí, že se o kritice dozvídal z médií. Leden pro mě byl extrémně náročný, přiznal

Události, komentáře: Jurečka a Jelínek hovořili o problémech KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Zpětnou vazbu vnímám velmi intenzivně, svěřil se jen několik hodin po jednání celostátní konference své strany v pátečních Událostech, komentářích šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Spolustraníci ho navzdory kritice za vánoční večírek pořádaný jeho resortem v den tragické střelby na pražské filozofické fakultě podpořili. On sám přiznal, že leden byl pro něj velmi náročný a že ho mrzí, že se o kritice některých spolustraníků nedozvěděl přímo od nich, ale z médií.

„Dnešní (páteční) jednání nebylo jednoduché, stejně jako poslední týdny. Zpětnou vazbu vnímám velmi intenzivně, člověku to přináší víc pokory a sebereflexe a zároveň i víc houževnatosti, protože těch devět měsíců, co nám zbývá do sjezdu, tak věřím, že já i celý tým předsednictva chceme odpracovat naplno. A víme, že některé věci prostě musíme změnit,“ podotkl hned v úvodu rozhovoru Jurečka.

Nikdy podle něj není pozdě zpytovat svědomí, zároveň vicepremiér připomněl, že opakovaně veřejně řekl, že chyby udělal a omlouvá se za ně. „Zároveň si myslím, že práci, kterou odvádím na ministerstvu a kterou odpracováváme jako lidovci ve vládě, děláme poctivě, děláme maximum, co se dá. A nejsou to třeba populární kroky, ale mají smysl pro budoucnost,“ zdůraznil Jurečka. Konkrétně zmínil třeba mezigenerační solidaritu v rámci penzijní reformy.

„Děláme věci, do kterých neměl 30 let nikdo odvahu a chuť se pustit. Já na ministerstvo šel s tím, že chci vyhrnout rukávy a dělat věci správně,“ míní šéf lidovců. Osobní emoce se prý do politiky snaží netahat, ale v posledních dvou týdnech ho mrzelo, že kritiku se dozvídal přes média.

Jednak by ocenil, kdyby mu dotyční výtky přednesli z očí do očí, za nejzásadnější ale považuje, že podobné věci by se měly řešit v rámci strany, až pak by se mělo jít se stanoviskem „ven“. „Proto jsem poslední dva týdny říkal, že toto budu komentovat na jednání celostátní konference. Ta rozhodne a potom s tím půjdeme ven. Budu respektovat rozhodnutí většiny,“ přiblížil svůj úhel pohledu směrem k pátečnímu jednání, na němž ho straníci nakonec podpořili.

Zároveň ale zdůraznil, že chápe, že okolnosti vánočního večírku a následná komunikace o něm v jeho straně „silně zarezonovaly“. „Byla to katarze v diskusi o mnoha jiných věcech a tématech,“ nechal se slyšet Jurečka. Prý ho také mrzelo, že i o některých usneseních stranických orgánů se dozvěděl z médií, ne vnitrostranickou cestou jako předseda.

Myslí si, že občané a voliči nestojí o rozhádané politické strany. Dodal, že leden pro něj byl extrémně náročný – zmínil jednání celostátního výboru lidovců těsně následované vyhlášením rozhodnutí Ústavního soudu o zkrácené valorizaci penzí.

Lídři přijdou

„Pokud neotočíme trend preferencí a ve volbách nebudeme mít dobré výsledky, tak bych tak či tak, bez debaty o vánočním večírku, nešel kandidovat do vedení lidovců,“ řekl Jurečka s tím, že tuto tezi opakuje svým nejbližším spolupracovníkům už delší dobu. Připomněl, že v KDU-ČSL je už čtvrt století a spolu se svou rodinou straně obětoval „obrovský kus života“. Zdůraznil, že lidovci teď musí více a lépe akcentovat „důležitá témata, která voliči očekávají“.

Prý si uvědomuje, že je ve vedení strany dlouho, a bude prý velmi rád, když se objeví nové tváře, které budou stát o zodpovědnost. A nemusí podle Jurečky jít pouze o mladé lidi. „Lídři prostě přijdou s novou vizí, nápady,“ domnívá se a bude dle vlastních slov rád, když toto bude v říjnu (na sjezdu) realizováno a do vedení KDU-ČSL se bude hlásit vysoký počet zájemců.

Za zásadní téma pro následující období považuje například dotažení reformy dávkového systému, chce také více podporovat pracující rodiče. Zároveň Jurečka míní, že lidovci podcenili „v době titulkové“ marketing a musí se v této oblasti výrazně zlepšit, aby dokázali lépe oslovit voliče.