Celostátní konference lidovců vyslovila Jurečkovi důvěru, volební sjezd bude až na podzim

Tisková konference KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Celostátní konference KDU-ČSL v pátek vyjádřila důvěru předsedovi strany Marianu Jurečkovi, aby lidovce vedl a pokračoval ve funkci ministra práce a sociálních věcí až do volebního sjezdu. Ten se bude konat ve druhé polovině října. Na tiskové konferenci po jednání širokého vedení strany to novinářům oznámil přímo Jurečka. Konference tak nevyhověla části straníků, kteří žádali přesunout sjezd na jarní termín a Jurečku kritizují za to, že neukončil vánoční večírek svého resortu v den tragické střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, a za to, jak o této chybě komunikoval s médii.

Pro usnesení, které vyjádřilo Jurečkovi důvěru, hlasovalo 46 členů celostátní konference, 26 jich bylo proti a dvanáct se zdrželo.

Jurečka zároveň oznámil, že pokud se straně nepodaří otočit trend klesajících preferencí a pokud nebude mít dobré volební výsledky v letošních volbách do Evropského parlamentu, krajů a části Senátu, na příštím sjezdu už nebude funkci předsedy obhajovat. Preference KDU-ČSL nyní podle průzkumů veřejného mínění nedosahují pěti procent potřebných pro vstup do sněmovny.

„Když máte 2,5 procenta volebních preferencí, tak už nemáte odkud brát. Musíte se připojit k někomu, kdo vás bude chtít do party. Nebo budete každé volby bojovat o život. A kde je psáno, že by (lidovci) přežili jako parlamentní strana už ty příští volby?" zhodnotil situaci ještě před oznámením výsledku jednání celostátní konference komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

KDU-ČSL podle Jurečky rovněž vnímá potřebu nových tváří, celostátní sněm tak ve druhém schváleném usnesení mladé lidovce vyzval, aby se zapojili do personální i ideové obměny strany.

Pro jarní možnost obměny vedení se před pátečním jednáním v anketě ČTK vyslovily tři kraje. Z reakce regionů vyplynulo, že velká část jich za předsedou stojí, nepřeje si ani přesun sjezdu na dobu před trojími volbami.

Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sdělil, že podal několik variantních usnesení a v jednom z nich navrhl Jurečkovu rezignaci. „Dal jsem několik variantních řešení. Od toho nejtvrdšího, aby rezignoval, přes to, aby zůstal pouze ministrem nebo aby aspoň nekandidoval na příštím sjezdu. Tyto návrhy nedostaly podporu,“ vysvětlil. Podle informací ČTK nejtěsněji neprošel návrh, aby Jurečka už znovu nekandidoval, z více než osmdesátky lidovců pro takové usnesení hlasovala necelá čtyřicítka.

Většina delegátů podle zdrojů ČTK z jednání dala při rozhodování o uspíšení sjezdu přednost racionálním a technickým otázkám spojeným s už svolaným sjezdem, jde například o už učiněné nákupy či nutnost postupně uspořádat zasedání všech organizací od místních po krajské, do čehož by promluvily jarní prázdniny. Volební sjezd bude 18. a 19. října v Olomouci.

Předseda organizace KDU-ČSL v Libereckém kraji Štěpán Matek podporoval dřívější termín sjezdu. „Nevnímám ale jako zásadní problém, že se odhlasovalo, že to bude v říjnu. Nemění se nic, připravuji se na krajské volby, to vnímám jako důležité a vnitrostranický sjezd bude v říjnu,“ zmínil. Podle něj se hlasovalo o dvou termínech, červnovém a říjnovém, přičemž ten druhý s náskokem zvítězil.

Lidovecký hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich výsledkem jednání není překvapen. „Za mě je výsledek očekávatelný. Říkal jsem i předem, že členové, kteří nebyli na celostátním výboru, potřebovali zažít tu interní debatu, argumenty a nasát atmosféru ve straně. Že usnesení zvenčí možná vypadají jako měkká, ale dovnitř strany reálně znamenají silný signál,“ podotkl.

Jihočeský poslanec lidovců a člen celostátního výboru Šimon Heller označil za jasný úkol vrátit volební preference k šesti až sedmi procentům. Přímé odpovědi na otázku, zda to strana dokáže v čele s Jurečkou, se ale vyhnul. Připomněl, že dřívější termín sjezdu podporovalo šest ze sedmi jihočeských okresů.

„Myslím, že v tuto chvíli je potřeba zachovat stabilitu,“ řekl před jednáním ministr životního prostředí a místopředseda strany Petr Hladík k výměně v čele strany. „Zároveň je naprosto jasné, že po příštím sjezdu dojde ke změně v rámci vedení KDU-ČSL a směřování,“ dodal. Je to podle něj otázka celého vedoucího týmu. Uvedl, že pokud by na sjezdu Jurečka předsednickou funkci neobhajoval, pak by zvážil, zda má o tuto pozici usilovat on.

Jurečku mrzí postup straníků

Za pokračování Jurečky se jednoznačně postavil poslanec Hayato Okamura. Zdůraznil, že je třeba trvat na stabilitě, Jurečka podle něj odvádí velkou práci v čele ministerstva práce a sociálních věcí.

Šéf lidovců ráno novinářům ve sněmovně sdělil, že ho mrzí postup stranických kolegů, kteří během posledních dvou týdnů „mluvili do médií bez vnitřní diskuse strany“.

„Mně dává logiku, aby termín sjezdu zůstal v říjnu, ostatně tak jsme to diskutovali v průběhu podzimu. Podle argumentů, které převážily, se termín posunul právě proto, aby to bylo v nezpochybnitelný moment, kdy za sebou budeme mít troje volby a bude to jasné vysvědčení práce předsednictva,“ vysvětlil dříve Jurečka. Po skončení pátečního jednání tento argument zopakoval.

Premiér Petr Fiala (ODS) výsledek pátečního jednání lidovců uvítal. „Jsem rád, že rozhodnutí celostátní konference KDU-ČSL vede ke stabilizaci koalice SPOLU a vlády,“ sdělil. Jurečka podle Fialy odvádí v kabinetu výbornou práci, mimo jiné na efektivním systému sociální podpory či přípravě důchodové reformy.

Jurečka se hájil před dvěma týdny také před užším vedení strany. To ho rovněž podpořilo usnesením. „Debata na úrovni celostátního výboru před více než dvěma týdny byla, myslím si, hodně otevřená. Nebyla vůbec jednoduchá, myslím, že se tam diskutovalo daleko víc témat, což bylo namístě, protože jsme součástí vlády,“ popsal.